Rusko začalo vojenské cvičenie v Kaliningradskej oblasti

TA3 TASR
12.6.2014 18:32

Ruské ozbrojené sily odštartovali vojenské cvičenie v pobaltskej enkláve Kaliningrad, hraničiacej s členskými krajinami NATO Litvou a Poľskom, oznámila dnes agentúra Reuters.

Rusko začalo vojenské cvičenie v Kaliningradskej oblasti

Podľa ruského rezortu obrany je cvičenie reakciou na manévre NATO v krajinách východnej Európy a je s nimi porovnateľné, čo do počtu vojakov i vojenskej techniky.

"Cvičenie armádnej skupiny v operačnej oblasti Kalinigrad sa odohráva súbežne s medzinárodnými cvičeniami Saber Strike-2014 a BALTOPS-2014, ktoré sa začali v Európe," uviedlo ruské ministerstvo obrany.
Po ruskej anexii Krymu Severoatlantická aliancia zintenzívnila vojenské manévre vo východnej Európe, vrátane Pobaltia. V súčasnosti v regióne prebiehajú až dve rozsiahle cvičenia NATO: na akcii s označením Saber Strike sa v Litve, Lotyšsku a Estónsku zúčastňuje asi 4700 vojakov z 10 krajín; v Baltskom mori sa zase konajú námorné manévre BALTOPS za účasti 13 štátov.

Lotyšská armáda dnes oznámila, že bojové stíhačky NATO, chrániace vzdušný priestor troch pobaltských republík, v priebehu dnešného dňa zaznamenali v blízkosti Lotyšska prelety až 16 ruských vojenských lietadiel. Ide o rekordný počet ruských lietadiel zaznamenaných v oblasti počas jedného dňa. Rekordný bol aj počet vzlietnutí stíhačiek NATO, ktoré museli za účelom identifikácie ruských stíhačiek štartovať až štyri razy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok