Podľa Fica bez reverzu aj plynu z Ukrajiny vydrží Slovensko na zásobách do októbra

TASR
12.6.2014 16:17

Keby nebol spravený reverzný tok a súčasne by z Ukrajiny neprišla ani kvapka plynu, Slovensko je schopné bez akýchkoľvek ťažkostí vydržať do októbra 2014 len zo zásob, ktoré má uložené v zásobníkoch. Vyhlásil to v Národnej rade (NR) SR v rámci pravidelnej štvrtkovej Hodiny otázok premiér Robert Fico (Smer-SD).

Podľa Fica bez reverzu aj plynu z Ukrajiny vydrží Slovensko na zásobách do októbra
SITA/AP

"Bola mierna zima, čo nám umožnilo, že zásobníky nie sú úplne vyčerpané a teraz sa znovu natlakovávajú ďalším plynom," opísal Fico. Zároveň však zdôraznil, že je perfektne zabezpečený reverzný tok plynu.

"Sme schopní v prípade úplného zastavenia dodávok plynu smerom z východu na západ cez dva body na západnej hranici zabezpečiť taký tok plynu na územie Slovenska, že niekoľkonásobne prevyšuje našu domácu spotrebu," doplnil premiér. Tá sa pohybuje podľa jeho slov na úrovni okolo 5,5 miliardy eur a v "špičke" zhruba 6 miliárd eur.

Fico podľa vlastných slov nechce komentovať súčasné rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom okolo cien za dodávku plynu. "Je trápne a smiešne, ak minister ukrajinskej vlády, ktorý podpísal nevýhodnú zmluvu, sa dnes sťažuje a nechce platiť to, čo podpísal pred niekoľkými rokmi. Ale to je ich vnútorný problém," zhodnotil.

Aj posledné kolo rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou v stredu (11.6.) v Bruseli skončilo bez výsledku, keď sa strany nedokázali dohodnúť na cene plynu a vyriešiť tak spor, ktorý ohrozuje dodávky komodity do Európy.

Rusko navrhlo Ukrajine, že jej udelí výnimku na clo, vďaka čomu cena za plyn klesne o 100 USD (73,82 eura) zo súčasných 485 USD za 1000 kubických metrov (m3), čo je najvyššia cena v Európe. Kyjev odmietol tento návrh a požaduje trhovú cenu plynu. Súčasný kontrakt medzi oboma krajinami pochádza ešte z roku 2009.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok