Súd povolil Mušarrafovi opustiť krajinu

SITA
12.6.2014 13:36

Súd v pakistanskom Karáči vo štvrtok zrušil vládne nariadenie, ktoré bránilo bývalému vojenskému vládcovi Parvízovi Mušarrafovi obvinenému z vlastizrady opustiť územie krajiny. Sedemdesiatročný generál vo výslužbe napriek tomu zatiaľ nemôže vycestovať, keďže vláda sa môže v priebehu nasledujúcich 15 dní proti rozhodnutiu odvolať.

Súd povolil Mušarrafovi opustiť krajinu
SITA

Vyškrtnutie Mušarrafovho mena z príslušného zoznamu súd nijako nezdôvodnil, jeho advokáti však už dávnejšie argumentovali zdravotnými ťažkosťami vyžadujúcimi si údajne liečbu v zahraničí.

Generál Mušarraf stál na čele Pakistanu v rokoch 1999 až 2008, keď bol známy ako významný spojenec prezidenta USA Georgea W. Busha v takzvanej vojne proti teroru. Obvinenie z vlastizrady sa týka jeho rozhodnutia z roku 2007 zaviesť v krajine výnimočný stav krátko pred tým, ako sa mal Najvyšší súd vyjadriť k pochybnostiam o zákonnosti jeho zvolenia do funkcie prezidenta. Mušarraf po strate moci ušiel do Británie, odkiaľ v marci 2013 pricestoval opäť do vlasti, aby sa uchádzal vo voľbách o návrat do vrcholovej politiky. Jeho plány však prekazili rozhodnutia súdov, ktoré na neho uvalili domácu väzbu a začali proti nemu konať vo viacerých kauzách vrátane atentátu na expremiérku Bénazír Bhuttovú.

Napriek zákazu vycestovať z krajiny sa šíria dohady, že Mušarrafovi nakoniec umožnia utiecť do zahraničia a vyhnúť sa trestu, aby zamedzili destabilizujúcemu sporu medzi vládou a stále vplyvnou armádou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok