Ukrajina zatvára hranice s Ruskom

SITA
11.6.2014 20:57

Ukrajinská vláda postupne zatvorí svoje hranice s Ruskom v snahe zabrániť prieniku ozbrojencov na východ krajiny, kde už niekoľko týždňov dochádza k ozbrojených zrážkam medzi vládnymi silami a povstalcami.

Ukrajina zatvára hranice s Ruskom
SITA

Pre ukrajinské médiá to v stredu potvrdil poradca ministra vnútra Anton Geraščenko. Podľa jeho slov sú viaceré spôsoby, ako úplne a "okamžite" uzatvoriť hranice, no zamínovanie pohraničného územia z bezpečnostných dôvodov zamietol.

Aktuálne je však mimo prevádzky osem hraničných priechodov. Podľa jeho slov je na dosiahnutie cieľa kompletne zatvorených východných hraníc s Ruskom potrebný čas a peniaze.

Juhovýchodné oblasti Ukrajiny sa po februárovom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča stali dejiskom nepokojov a násilia medzi silami lojálnymi novej vláde v Kyjeve a proruskými povstalcami.

Kým polostrov Krym sa od Ukrajiny oddelil v marci, po májovom referende vyhlásili nezávislosť aj samozvaní lídri Luhanskej a Doneckej oblasti. Vláda v Kyjeve to odmietla akceptovať a zareagovala spustením takzvanej protiteroristickej operácie, ktorá si už vyžiadala desiatky obetí. Moskva sa od násilia dištancovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok