Islamisti v Iraku ovládli mesto Tikrít, v Mósule zajali 80 Turkov

TASR TA3
11.6.2014 20:40

Islamskí radikáli zo skupiny Islamský štát v Iraku a Levante ovládli mesto Tikrít a opäť sa priblížili k Bagdadu. Už v utorok dobyli mesto Mosul, kde spôsobili hotový exodus. Pred islamistami utekajú desaťtisíce Iračanov. Len zo samotného Mosulu ich odišlo pol milióna.

Islamisti zajali v Mósule 80 Turkov

Turecko súčasne požiadalo o krízové zasadnutie NATO venované bezpečnostnej situácii v Iraku. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa tureckého rezortu diplomacie.

Sunnitskí islamisti z organizácie Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) napojenej na al-Káidu obsadili Mósul v noci na utorok. Dnes sa im podarilo obsadiť tamojší generálny konzulát Turecka, pričom odvliekli 49 tureckých občanov, vrátane generálneho konzula, troch detí a niekoľkých členov tureckých špeciálnych síl.
Na inom mieste Mósulu ešte v utorok islamisti zajali 31 tureckých kamionistov, ktorých zadržiavajú ako rukojemníkov v jednej z miestnych elektrární.

"Ak naši občania utrpia akúkoľvek ujmu, bude nasledovať tá najtvrdšia odplata," povedal novinárom šéf tureckej diplomacie Ahmet Davutoglu, ktorý dnes o udalostiach v Mósule telefonicky hovoril s americkým rezortným partnerom Johnom Kerrym.

V súvislosti s dianím v Mósule sa dnes turecký premiér Recep Tayyip Erdogan a prezident Abdullah Gül stretli na mimoriadnom zasadnutí s poprednými predstaviteľmi armády, diplomacie a tajných služieb.

NATO zvolalo mimoriadne zasadanie ohľadom unesených tureckých diplomatov

Vyslanci Severoatlantickej aliancie sa dnes z podnetu Turecka stretli na mimoriadnom zasadaní, na ktorom diskutovali o aktuálnej situácii v Iraku, kde tamojší militanti zobrali 80 tureckých občanov za rukojemníkov.
"Turecko stručne oboznámilo ostatných členov o situácii v irackom meste Mósul a zajatí tureckých občanov vrátane generálneho konzula," uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný činiteľ NATO.

Stretnutie sa konalo pre informačné účely a nie na základe Článku č. 4 zakladajúcej zmluvy NATO, ktorý dovoľuje členskému štátu požiadať o konzultácie ostatné strany, ak sa domnieva, že nastalo ohrozenie jeho územnej celistvosti.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval na okamžité prepustenie tureckých diplomatov.
"Bol som šokovaný správou o únose generálneho konzula a ďalších diplomatov teroristami v Mósule. Takýto útok na diplomatický personál je neospravedlniteľný," uviedol šéf OSN. Súčasne vyzval irackú vládu a medzinárodné spoločenstvo, aby sa spoločným úsilím pričinili o dolapenie a potrestanie páchateľov.

Znepokojenie nad zhoršujúcou sa situáciou v Iraku vyjadrili aj Spojené štáty, ktoré prisľúbili "akúkoľvek náležitú pomoc" tamojšej vláde na odvrátenie zintenzívňujúcich sa útokov sunnitských militantov. Washington verí, že najväčšia ropná rafinéria krajiny v meste Bajdží zostane pod kontrolou štátu po tom, ako dnes vzbúrenci obsadili po Mósule aj mesto Tikrít.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok