Svetová banka zhoršila prognózu rastu svetovej ekonomiky

SITA
11.6.2014 09:04

Svetová banka zhoršila prognózu rastu svetovej ekonomiky v tomto roku. Banka predpokladá, že svetová ekonomika posilní o 2,8 %, kým januárová prognóza počítala s rastom vo výške 3,2 %. Banka to uviedla vo svojej správe o výhľade svetovej ekonomiky, ktorá vychádza dvakrát ročne.

Svetová banka zhoršila prognózu rastu svetovej ekonomiky
SITA

Dôvodom zhoršenia prognózy je situácia na Ukrajine a taktiež mimoriadne nepriaznivé počasie, ktoré v úvode roka zasiahlo USA.

Podľa Svetovej banky konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom nepriaznivo pôsobí na celosvetovú dôveru. "Áno, je tam výrazné oslabenie pre rok 2014. Je to však predovšetkým odzrkadlením udalostí, ktoré sa už stali," povedal Andrew Burns, autor správy Svetovej banky.

Banka zhoršila prognózu rastu americkej ekonomiky v tomto roku z 2,8 % na 2,1 %. Americká ekonomika v prvom kvartáli tohto roku oslabila prvýkrát za tri roky. Zdá sa však, že americká ekonomika už naberá na sile. Svetová banka predpokladá, že svetová ekonomika neskôr v tomto roku zrýchli. Na nasledujúce dva roky banka ponechala prognózu rastu nezmenenú vo výške 3,4 % a 3,5 %.

Banka v prognóze predpokladá, že kríza na Ukrajine v tomto roku pretrvá, nebude sa však zhoršovať. Eskalácia napätia by ďalej ohrozovala svetovú ekonomiku. "Trhy a investori nemajú radi neistotu," povedal Burns. "Je jasné, že existuje potenciál pre rozvoj napätia (na Ukrajine) a na zhoršenie situácie," doplnil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok