Poľsko vyzvalo Rusko, aby zabránilo prílevu ozbrojencov

SITA TA3
10.6.2014 19:33

Poľsko v utorok opäť vyzvalo Rusko, aby urobilo viac pre upokojenie napätej situácie na Ukrajine a zabránilo militantnom v prekračovaní hranice vo východoukrajinských oblastiach ovládaných separatistami.

Poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski to povedal na spoločnej tlačovej konferencii v ruskom Petrohrade so svojím ruským partnerom Sergejom Lavrovom a nemeckým kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom. Všetci traja sa v Rusku stretli, aby hľadali riešenie ukrajinského konfliktu.

"Ak chce Rusko dokázať, že si želá deeskaláciu situácie na Ukrajine, potom je najlepšou cestou zastavenie prílevu separatistov a zbraní cez rusko-ukrajinskú hranicu," uviedol šéf poľskej diplomacie. Steinmeier však zvolil o niečo zmierlivejší slovník, keď vyhlásil, že riešenie tohto problému je tak v rukách Ukrajiny, ako aj Ruska. Lavrov zase vyzval na ukončenie armádnych zásahov na východe Ukrajiny voči miestnym separatistom. "Ukončenie vojenskej operácie proti demonštrantom je samozrejme z nášho pohľadu kľúčovou otázkou," vyhlásil šéf ruskej diplomacie.

Sikorski, Steinmeier a Lavrov prijali aj spoločné stanovisko, v ktorom sa uvádza, že kríza na Ukrajine by sa mala riešiť na základe dohody zo švajčiarskej Ženevy, ktorú svetové mocnosti na čele s Európskou úniou, Ruskom a Spojenými štátmi prijali ešte 17. apríla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok