Šéf euroskupiny ocenil našu konsolidáciu

SITA TA3
10.6.2014 14:12

Slovensko dosiahlo významný míľnik svojím vystúpením z procedúry nadmerného deficitu. Vyhlásil to po stretnutí s ministrom financií Petrom Kažimírom v Bratislave šéf euroskupiny a holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem.

Ocenil, že napriek nevyhnutným konsolidačným opatreniam Slovensko eviduje relatívne silné oživenie hospodárstva a je zároveň jednou z najrýchlejšie rastúcich ekonomík v eurozóne.

"To je veľmi dôležité taktiež pre zníženie nezamestnanosti, ktorá je stále vysoká, podobne ako takmer vo všetkých krajinách eurozóny," povedal po rokovaní Dijsselbloem. Ako dodal, zostáva však ešte veľa roboty tak na strane rozpočtu ako v oblasti štrukturálnych reforiem. Za veľmi dôležité považuje zavedenie a naštartovanie bankovej únie. Z tohto pohľadu podľa Dijsselbloema vyzerá situácia na Slovensku dobre, vzhľadom na stabilný bankový sektor.

Minister financií Peter Kažimír svojmu šéfovi z euroskupiny prezentoval aktuálne výsledky slovenského hospodárstva. Pozitívny vývoj očakáva aj v ďalších mesiacoch. "Mohli sme sa podeliť aj o informácie, ktoré sa týkajú prípravy makroekonomickej prognózy, to znamená, ako to vidíme na ministerstve financií. Všetky ukazovatele, ktoré nám prinášajú či už Štatistický úrad SR alebo Eurostat, hovoria o tom, že oživenie ekonomiky je tentokrát založené aj na oživení domácej spotreby," povedal.

Kažimír sa vyjadroval aj k nedávnemu odporúčaniu Európskej komisie, aby sme prijali záväzné výdavkové limity. Parlament pritom na návrh vlády už výdavkové limity v istej podobe schválil koncom minulého roka. Nemajú však fungovať automaticky, ale má o nich rozhodovať vláda v prípade, že jej to navrhne na základe vývoja rezort financií. "To je na komunikáciu s Európskou komisiou, ale ja sa neobávam, že by sme potrebovali novú legislatívu. Je to o vykonateľnosti stávajúcej legislatívy," povedal na margo odporúčania.

Minister však tvrdí, že Slovensko má v súčasnosti fiškálnych "autopilotov" dosť. Jedným z nich je aj ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti, pričom momentálne sa nachádzame už v treťom pásme dlhovej brzdy. Znamená to, že vláda nemôže v budúcoročnom rozpočte navrhnúť vyššie výdavky, ako sú rozpočtované v tomto roku. "Niekedy mám pocit, že je tých "autopilotov" príliš veľa z pohľadu toho, čo má robiť rezort financií a čo má robiť vláda z hľadiska regulácie skutočného výkonu hospodárskej politiky. Ak máme svoj kľúčový cieľ zlepšiť podmienky zamestnanosti a podmienky na trhu práce, tak toto sú prirodzené prekážky, s ktorými ale musíme nejakým spôsobom bojovať," dodal.

Pozrite si aj tlačovú besedu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok