Prodan: Rokovania o plyne zabrzdil ruský návrh cenového mechanizmu

TASR TA3
10.6.2014 06:55

Osemhodinové rokovanie v Bruseli medzi Ruskom, Ukrajinou a Európskou komisiou sa skončilo dnes nadránom bez dohody, ktorá by vyriešila spor o cenu zemného plynu. Takáto situácia zvyšuje riziko, že dodávky plynu budú prerušené. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Rusko sa vyhrážalo, že preruší dodávky zemného plynu na Ukrajinu už dnes nadránom, pretože Ukrajina nezaplatila účet za plyn - to by však mohlo mať dominový efekt a mohlo by to postihnúť aj dodávky do Európskej únie.

Ukrajinský minister pre energetiku Jurij Prodan uviedol, že rozhovory, sprostredkované Európskou komisiou, zabrzdil ruský návrh cenového mechanizmu, ktorý spája nižšie ceny s vývozným clom.

"Žiaľ, ruské stanovisko ohľadne cenového mechanizmu sa zmenilo,"
povedal Prodan novinárom prostredníctvom tlmočníka.


Ruský minister pre energetiku Alexander Novak vyhlásil, že navrhol "veľmi konštruktívny plán, ktorý by podľa nášho presvedčenia mohli a mali prijať všetky zainteresované strany".


Novak vysvetlil, že jeho plán obsahuje spôsob, ako zrealizovať nezaplatené dlžné sumy za vlaňajší november a december do 10. júna, a navyše aj určitú časť dlhu za apríl a máj.


Hovorkyňa Európskej komisie Sabine Bergerová a Prodan uviedli, že rozhovory by mohli pokračovať v Bruseli dnes o 21.00 h alebo v stredu o 09.00 h.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok