V Ženeve sa začali priame jadrové rokovania medzi Iránom a USA

TASR
9.6.2014 18:32

V Ženeve sa dnes začali priame rokovania medzi zástupcami Iránu a Spojených štátov ohľadne kontroverzného jadrového programu Teheránu.

V Ženeve sa začali priame jadrové rokovania medzi Iránom a USA
SITA

"Bilaterálne rokovania by mohli umožniť zblíženie postojov a teda dohodu," uviedol ešte pred začiatkom dvojdňových konzultácií námestník iránskeho ministra zahraničných vecí Abbás Arakčí.

Podľa agentúry DPA je 20. júl konečným termínom pre komplexnú dohodu medzi Iránom a šiestimi veľmocami (Britániou, Čínou, Francúzskom, Ruskom, Spojenými štátmi a Nemeckom), ktorá ukončí desaťročný spor ohľadne jadrových aktivít Teheránu.

Arakčí konštatoval, že jeho delegácia je zaviazaná k splneniu lehoty pre dosiahnutie finálneho dohovoru.
USA a ich spojenci sa snažia dosiahnuť dohodu, ktorá zaručí, že Irán bude využívať svoj jadrový program výhradne na mierové účely. Teherán ale trvá na tom, že jadrové zbrane nie sú cieľom jeho snaženia.
Americkú delegáciu v Ženeve vedú námestník ministra zahraničných vecí William Burns a námestníčka tohto rezortu pre politické záležitosti Wendy Shermanová.

Diskusie sa konajú pred piatym kolom medzinárodných rokovaní medzi Iránom a šesticou veľmocí, ktoré je naplánované na 16.-20. júna vo Viedni. Posledné kolo sa konalo v máji, trvalo tri dni a podľa Arakčího sa skončilo bez "hmatateľného pokroku".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok