Študentský autobus išiel v čase nehody takmer stovkou

TA3
9.6.2014 16:29

Autobus, ktorý v piatok havaroval pri Piešťanoch a v ktorom zahynuli štyri študentky, predpísanú rýchlosť neprekročil. „Autobus išiel v čase nehody rýchlosťou 97 km/h, v čase prevrátenia mal na tachometri 67 km/h,“ uviedol na tlačovej besede trnavský krajský policajný riaditeľ Štefan Čechovič.

Dodal, že v autobuse bezpečnostné pásy boli, kto bol pripútaný, budú vyšetrovať.

Doterajšie vyšetrovanie technickú chybu autobusu predbežne vylúčilo. „Zatiaľ by sme to charakterizovali, že zlyhal ľudský faktor a akým spôsobom, to ukáže vyšetrovanie,“ povedal policajný šéf Tibor Gašpar. Vodiča obvinili z trestného činu všeobecného ohrozenia. V nedeľu ho zo zadržania prepustili. Alkohol mu nezistili a dodržal všetky predpísané prestávky. Vypočuli aj očitých svedkov, medzi nimi šoféra, ktorého autobus krátko pred nehodou predbehol. Podľa Gašpara bude treba vykonať komplexné znalecké dokazovanie na technický stav, aj s rozobratím niektorých častí autobusu. „Bude treba počkať na závery súdnych pitiev a ďalších posudkov na zranenia aj na zdravotný stav vodiča,“ dodal. Na mieste nehody zasahovalo 40 policajtov, bol tam aj okresný prokurátor.

Autobus so študentmi Športového gymnázia Jozefa Herdu v Trnave havaroval v piatok 6. júna popoludní na diaľnici D1 v smere z Piešťan do Trnavy. Pri nehode prišli o život štyri študentky. V autobuse bolo 31 cestujúcich - 29 žiakov a dve učiteľky. Päť osôb sa ťažko zranilo, 20 ľahko a dvaja ľudia boli bez zranenia. Gymnazisti sa vracali z exkurzie na Orave. Autobus zišiel z cesty, vodič sa pravdepodobne snažil vrátiť naspäť a na prudkom svahu sa autobus prevrátil.

Pozrite si celú TB Tibora Gašpara

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok