NATO neuznáva legitímnosť parlamentných volieb v Južnom Osetsku

TASR
9.6.2014 13:31

Severoatlantická aliancia neuznáva voľby, ktoré sa konali 8. júna v odštiepeneckom gruzínskom regióne Južné Osetsko. Uviedli to predstavitelia aliancie. V komuniké sa konštatuje, že voľby v Južnom Osetsku neprispievajú k mierovému a trvalému osídleniu v tejto oblasti Gruzínska.

NATO neuznáva legitímnosť parlamentných volieb v Južnom Osetsku
SITA/AP

NATO v tejto súvislosti opätovne zdôraznilo, že neuznáva Abcházsko a Južné Osetsko, teritoriálne časti Gruzínska, ako nezávislé štáty.

Ministri obrany členských štátov aliancie v rámci konferencie v Bruseli zo 4. júna rovnako zopakovali svoju plnú podporu zvrchovanosti a územnej celistvosti Gruzínska v rámci jeho medzinárodne uznaných hraníc.

Tlačová agentúra DPA dnes uviedla, že prorusky orientovaná strana Spojené Osetsko, ktoré vyzýva na vypísanie referenda o zjednotení s Ruskom, sa stala víťazom parlamentných volieb v tomto odštiepeneckom gruzínskom regióne. Volieb do 34-členného parlamentu so sídlom v Cchinvali sa zúčastnilo deväť politických strán. Okrem strany Spojené Osetsko sa ďalším dvom podarilo prekonať potrebný sedempercentný prah na vstup do parlamentu.
Južné Osetsko sa snažilo o odtrhnutie od Gruzínska v občianskej vojne z rokov 1992-1993. Prozápadná gruzínska vláda nikdy neuznala nezávislosť tohto Moskvou podporovaného regiónu. Tbilisi nedeľňajšie voľby v Južnom Osetsku označilo za nelegitímne.

V roku 2008 sa Rusko a Gruzínsko dostali do ozbrojeného sporu kvôli Južnému Osetsku a odvtedy je tento región pod kontrolou Ruska, ktoré nezávislosť Južného Osetska uznalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok