Bulharsko zastavilo práce na plynovode Južný prúd

SITA
9.6.2014 09:15

Bulharsko zastavilo práce na plynovode Južný prúd a v projekte bude pokračovať až po tom, keď ho v plnom rozsahu schváli Európska komisia (EK). Vyhlásil to v nedeľu bulharský premiér Plamen Orešarski.

Bulharsko zastavilo práce na plynovode Južný prúd
SITA/AP

Bulharsko vyhovie žiadosti komisie a práce obnoví, až keď sa odstránia všetky pochybnosti EÚ, povedal premiér.

Bulharsko je najchudobnejší členský štát EÚ a krajina je takmer úplne závislá na dodávkach zemného plynu z Ruska. Hovorca ruského ministerstva energetiky uviedol, že zo Sofie zatiaľ neprišlo oficiálne vyjadrenie o zastavení projektu. O problematike chce podľa neho ruská strana rokovať v pondelok s európskym komisárom pre energetiku Güntherom Oettingerom.

Európska komisia v marci oznámila, že odkladá rokovania s ruským plynárenským gigantom Gazprom o plynovode Južný prúd, ktorý má obísť Ukrajinu a prepravovať ruský zemný plyn do Európy cez Balkán. V tom čase to zdôvodnila vývojom vzťahov EÚ s Ruskom po vystupňovaní konfliktu na Ukrajine a uviedla, že rokovania budú pokračovať na expertnej úrovni.

Gazprom navyše zatiaľ nezískal výnimku z legislatívy EÚ o povinnosti vlastníckeho oddelenia výroby a distribúcie energií. Minulý týždeň komisia oficiálne vyzvala bulharskú vládu, aby zastavila práce na plynovode, čo zdôvodnila pretrvávajúcimi pochybnosťami o súlade projektu ruskej spoločnosti Gazprom s právom Európskej únie.

Plynovod Južný prúd má dopravovať zemný plyn cez Čierne more do južnej a strednej Európy. Buduje ho firma Gazprom s cieľom diverzifikovať prepravné trasy pri exporte zemného plynu. Na výstavbe pozemnej časti plynovodu sa medzivládnymi dohodami zaviazali podieľať Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Grécko, Slovinsko, Chorvátsko a Rakúsko. Odhadované celkové náklady na projekt sú viac ako 15 mld. eur. Od roku 2018 by mal plynovod prepravovať do Európy do 63 mld. kubických metrov plynu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok