Obchod s viac ako 900 druhmi živočíchov a rastlín je úplne zakázaný

TASR
8.6.2014 11:21

Slováci si prinášajú z dovoleniek, alebo nechávajú zaslať prostredníctvom kuriéra výrobky z viacerých chránených druhov zvierat a rastlín. V súčasnosti je obchod s viac ako 900 druhmi živočíchov a rastlín úplne zakázaný a s viac ako 33.000 je pod kontrolou Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín, známeho pod skratkou CITES.

Obchod s viac ako 900 druhmi živočíchov a rastlín je úplne zakázaný
TASR

"Občania by si ešte pred objednaním zásielky alebo odchodom na dovolenku mali overiť na colnom úrade, či zásielka alebo dovolenkový suvenír nepodlieha ochrane dohovoru CITES," upozornila hovorkyňa Finančnej správy (FS) SR Patrícia Macíková. "Tovar alebo zásielku bez príslušného povolenia colnica zaistí a za porušenie colných predpisov hrozí pokuta, v horších prípadoch aj trest odňatia slobody od šesť mesiacov až tri roky."

Medzi ohrozené druhy patria napríklad opice, mačkovité šelmy, papagáje, dravce, jašterice, korytnačky, koraly, kaktusy, orchidey. Veľkú úlohu v nelegálnom obchode zohrávajú aj výrobky z ohrozených živočíchov, napríklad sošky alebo šperky zo slonoviny, dažďové palice z kaktusov, šatky z vlny tibetskej antilopy, náramky z pancierov korytnačiek, náhrdelníky z koralov, výrobky z krokodílej alebo hadej kože, kožušiny z mačkovitých šeliem, či výrobky z tradičnej čínskej medicíny, ktoré môžu obsahovať časti tiel ohrozených druhov živočíchov a rastlín. Napríklad nosorožca, kobry, tigra, ženšenu.

Niektoré z druhov zaradených v dohovore CITES sa môžu doviezť, ale len pre osobnú potrebu. Colníci podľa hovorkyne FS evidujú čoraz menej prípadov, avšak niektoré sú závažné.

"Napríklad v lete pred dvoma rokmi zastavili dovoz ôsmich nosorožích rohov, keď si štyria českí občania dali poslať cez naše letisko poľovnícke trofeje. Cena rohu nosorožca sa pohybuje na trhu od  50.000 do 60.000 USD za kilogram, pričom priemerná hmotnosť rohov dospelého jedinca je približne šesť kilogramov. Rohy nosorožcov boli vyhlásené za prepadnuté v prospech štátu," povedala Macíková.

Slovenské colné úrady zachytili aj dovoz spracovanej kože medveďa hnedého ako poľovnej trofeje z Ruska, z Thajska dovoz užovky rybožravej v sklenej fľaši s alkoholom, preparovanej hlavy krokodíla z USA, či lebky netopiera z Indonézie.

Slováci si cez internet objednávali tiež výživové doplnky na chudnutie P57 Hodia, išlo o tablety s obsahom výťažku rastliny rodu Hodia z Hongkonku, či dámske kabelky s časťami z kože hada z USA.

Slovenskí colníci evidujú za posledné roky tri prípady dovozu vzácnej kožušiny medveďa z roku 2007, 2008 a 2010. Naposledy v Bratislave zaistili jeden kus exemplára medveďa hnedého, spracovanú kožu bez lebky.
"Zásielka prišla z Ruska a bola určená fyzickej osobe v Banskej Bystrici. Exemplár patrí tiež medzi chránené druhy dohovoru CITES. Chýbalo mu dovozné povolenie, preto colníci zásielku zadržali. Ukázalo sa, že spoločenská hodnota kožušiny z medveďa je viac ako 2600 eur," doplnila hovorkyňa FS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok