Povstalci zostrelili lietadlo armády, deň pred inauguráciou Porošenka

TASR TA3
6.6.2014 18:54

Proruskí separatisti dnes zostrelili lietadlo ukrajinskej armády v meste Slovjansk na východe krajiny, kde prebiehajú zúrivé boje. K incidentu došlo deň pred inauguráciou proeurópskeho podnikateľa a miliardára Petra Porošenka do úradu ukrajinského prezidenta. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Povstalci zostrelili lietadlo armády, deň pred inauguráciou Porošenka
SITA

Slovjansk sa nachádza priamo v centre dvojmesačného povstania v prevažne rusky hovoriacej východnej časti Ukrajiny, kde sa povstalci odmietajú zmieriť zo zvrhnutím promoskovského prezidenta Viktora Janukovyča a s vytvorením prozápadnej vlády v Kyjeve.

Separatisti, ktorí spustili mínometný útok z kostola v Slovjansku, zabili aj člena špeciálnych síl ukrajinského ministerstva vnútra a vážne zranili dvoch ďalších členov. Uviedlo to samotné ministerstvo.
Samozvaný starosta mesta Viačeslav Ponomariov vyhlásil, že zostrelené bolo špionážne lietadlo Antonov An-30.

"Lietadlo bolo zasiahnuté nad centrom mesta. Stalo sa to pred mojimi očami. Bol to skvelý pohľad. Obyvatelia, ktorí to videli, tlieskali," povedal Ponomariov do telefónu pre Reuters.


Hovorca ukrajinskej "protiteroristickej operácie" (ATO) neskôr potvrdil zostrelenie lietadla, ale spresnil, že išlo o transportné lietadlo An-26 vezúce humanitárnu pomoc.


Na viacerých spravodajských webových stránkach bolo zverejnené video, kde bolo jasne vidieť lietadlo smerujúce k zemi neobvyklým, neovládateľným spôsobom.


Fotografka v Slovjansku, meste so 130.000 obyvateľmi v Doneckej oblasti neďaleko hranice s Ruskom, uviedla, že zbadala lietadlo, viditeľne horiace, ako pomaly padá - náraz na zem však nevidela.


Obyvatelia informovali, že dnes počuli zvuky ostreľovania, ktoré sa niesli celým mestom. Jeden separatista v Slovjansku pre Reuters povedal, že v centre mesta došlo k streľbe a že sú aj obete na životoch, ale nevedel uviesť počet.


Niektorí vystrašení obyvatelia povedali, že pre celodenné intenzívne ostreľovanie nešli ani do práce a zdržiavali sa doma.


Násilie v Doneckej a Luhanskej oblasti stúpa, a tak čoraz viac rodín uteká preč. Keďže letisko v meste Doneck je pre ťažké ostreľovanie už takmer dva týždne zatvorené, ľudia nasadajú do áut a vezú sa na hranicu.


Na malom hraničnom priechode v Izvaryne, približne 70 kilometrov juhovýchodne od mesta Luhansk, sa k ruskej hranici pomaly posúval rad vyše 40 áut, po asfalte rozhorúčenom slnkom, uviedol Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok