Na konferencii SFZ v Senci schválili zmluvu s ÚLK

SITA TA3
6.6.2014 16:08

Jedným z najzaujímavejších bodov piatkovej konferencie v Senci bolo schválenie návrhu zmluvy medzi Slovenským futbalovým zväzom (SFZ) a Úniou ligových klubov (ÚLK) o vzájomnej spolupráci, pretože tá doterajšia má platnosť len do 30. júna 2014.

Na konferencii SFZ v Senci schválili zmluvu s ÚLK

Obidva spomenuté subjekty mali dlhší čas rozdielne názory, napokon však našli spoločnú reč na riadenie dvoch najvyšších republikových súťaží v nastávajúcom období, ktoré mala dosiaľ pod kuratelou ÚLK.

Pôvodne chcel prevziať zodpovednosť za riadenie prvej a druhej ligy Slovenský futbalový zväz, s čím Únia ligových klubov nesúhlasila. Postupne sa názory zástupcov obidvoch strán zbližovali. Napokon sa dohodli, že ÚLK si ponechá riadenie prvej ligy a športovo-technická komisia SFZ bude riadiť druhú ligu. Predchádzajúca zmluva medzi SFZ a ÚLK bola na päť rokov, teraz je ohraničená iba obdobím jedného roka: od 1. júla 2014 do 30. júna 2015.

"Ku kompromisnému zneniu zmluvy sme sa dopracovali v rámci pracovnej skupiny, ktorú tvorili zástupcovia ÚLK Ivan Kozák, Viliam Ondrejka, Pavel Halabrín, Petr Kašpar, Róbert Rybníček a Denis Marton. Za SFZ Ján Kováčik, Richard Havrilla, Karol Belaník, Jozef Kliment a Jaroslav Rybánsky. Chcem oceniť, že rokovania boli veľmi vecné, niesli sa v duchu obojstranného chcenia. Obidve strany sa chceli dohodnúť a nájsť také riešenie, ktoré bude vyhovujúce pre oboch aktérov. Dospeli sme k dobrému kompromisu a zástupcovia SFZ i ÚLK ho vnímajú ako riešenie, na základe ktorého sa budeme v tomto vzťahu cítiť komfortne. Zmluvu schvaľujeme na jeden rok. Pri jej návrhu sme sa vrátili do minulosti a veľmi jasne si obaja aktéri povedali, čo sa im v tom predchádzajúcom období nepáčilo. Nadchádzajúce obdobie nazvali zástupcovia ÚLK novou šancou. Ja verím, že v priebehu roka uvidíme, akým spôsobom bude spolupráca fungovať. Som presvedčený, že to bude dobre. Verím, že keď sa ÚLK presťahuje do priestorov SFZ, budeme žiť na jednej chodbe, budeme denno-denne v kontakte a budeme spoločne riešiť všetky problémy a nebudeme zavádzať do fungovania dvojkoľajnosť, tak vzájomná spolupráca bude naozaj dobrá," vyhlásil počas konferencie SFZ v Senci prezident SFZ Ján Kováčik.

Následne delegáti konferencie SFZ takmer jednomyseľne odobrili platnosť zmluvy: 79 z 81 delegátov hlasovalo za, dvaja sa zdržali hlasovania, čím sa splnila podmienka nadpolovičnej väčšiny v prípade hlasovania o tomto bode programu konferencie.

Ako je známe, najvyššia slovenská futbalová súťaž sa bude počas nasledujúcich štyroch sezón, počnúc ročníkom 2014/2015, volať od júla Fortuna liga - podľa nového titulárneho partnera. Doterajší názov Corgoň liga zanikne, lebo spoločnosť Heineken Slovensko sa rozhodla pre iné strategické zámery ukončiť spoluprácu s ÚLK.

Pokiaľ ide o druholigovú súťaž, z tucta mužstiev po skončení ročníka 2013/2014 nezostúpil priamo ani jeden tím. Po schválení reorganizácie delegátmi na vlaňajšej konferencii Slovenského futbalového zväzu bude mať II. liga v sezóne 2014/2015 dovedna 24 účastníkov: na regionálnom princípe sa utvoria dve skupiny po dvanástich mužstvách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok