Bomby zasiahli konvoj favorita afgánskych volieb

SITA TA3
6.6.2014 12:20

Pred hotelom v západnom Kábule, kde sa konal predvolebný míting favorita prezidentských volieb Abdulláha Abdulláha, vybuchli v piatok dve bomby, ktoré zasiahli jeho auto a zranili jeho osobných strážcov.

Bomby zasiahli konvoj favorita afgánskych volieb
SITA/AP

Podľa polície pri útoku na kandidátov konvoj zahynuli dvaja ľudia a 16 utrpeli zranenia. Išlo pritom o prvý takýto incident počas predvolebnej kampane. "Keď som odchádzal z mítingu, jedno z mojich áut zasiahla a poškodila bomba umiestnená na ceste," povedal Abdulláh na ďalšom predvolebnom zhromaždení krátko po incidente. Kábulský policajný hovorca uviedol, že výbušniny odpálil pri konvoji samovražedný útočník kolo poludnia. Výbuch poškodil sklenené výplne na obchodoch a okolitých budovách.

Bývalý minister zahraničných vecí Abdulláh Abdulláh zvíťazil v prvom kole prezidentských volieb v Afganistane, keď si zabezpečil 44,9-percentný zisk. Nasleduje bývalý minister financií Ašraf Ghaní so ziskom 31,5 percenta. Napriek hrozbe útokov prišlo voliť asi 60 percent ľudí. Druhé kolo prezidentských volieb je plánované na 14. júna. Na rozdiel od prvého kola, ktoré nenarušili vážnejšie bezpečnostné incidenty, druhé sa bude konať v čase jarnej ofenzívy Talibanu. Povstalci už oznámili, že hlasovanie chcú narušiť. Najintenzívnejšia činnosť Talibanu prebieha v provinciách Kandahár, Helmand a Zábul. Vláda chce na ochranu volieb nasadiť vyše 300 000 príslušníkov bezpečnostných síl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok