Lídri s pamätníkmi spomínajú na prelomové vylodenie v Normandii

SITA TA3
6.6.2014 06:25

Pred 70 rokmi sa začala jedna z najväčších vojenských operácií všetkých čias. 6. júna 1944 sa na plážach v Normandii vylodili spojenecké vojská aby oslobodili Európu spod navdlády nacistického Nemecka. Na spomienkovej udalosti vo Francúzsku sa zišli svetoví politickí lídri, členovia kráľovských rodín aj veteráni.

Francúzsky prezident Francois Hollande dnes pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojencov v Normandii vzdal úctu sovietskym vojakom, ktorí pomohli ukončiť druhú svetovú vojnu, ako aj nemeckým obetiam nacizmu. Informovala o tom agentúra DPA.

"Chcem sa pokloniť hrdinstvu Červenej armády, ktorá ďaleko odtiaľto, čeliac 150 nemeckým divíziám, bola schopná odraziť útok. Chcem zároveň vyzdvihnúť rozhodujúci prínos národov, ktoré kedysi tvorili Sovietsky zväz," povedal Hollande počas ceremónie v meste Ouistreham za prítomnosti ruského lídra Vladimira Putina.

"Vzdávam tiež hold hrdinstvu Nemcov, ktorí sa stali obeťami nacizmu a ocitli sa v cudzej vojne. Dnes sa skláňame pred všetkými obeťami nacizmu," dodal Hollande. Medzi hosťami bola aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Podľa francúzskeho prezidenta stretnutie svetových lídrov na oslavách Dňa D by malo pomôcť udržať mier a "nájsť riešenia pre konflikty, aby neprerástli do vojny". Hollande sa však vo svojom príhovore konkrétne nezmienil o aktuálnej kríze na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok