Archeológovia našli zrejme najstaršie nohavice na svete

TASR
5.6.2014 16:16

Pravdepodobne najstaršie nohavice na svete objavili archeológovia na pohrebisku v severozápadnej Číne. Ich vek sa odhaduje na približne 3000 rokov, informovali dnes noviny Daily Telegraph.

Archeológovia našli zrejme najstaršie nohavice na svete
Deutschen Archäologischen Instituts/Joy Zhou

Nohavice sa našli na rozsiahlom pohrebisku Jang-chai v oblasti Tarimskej panvy, ktorá sa nachádza v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang.

Pohrebisko, patriace starobylej kultúre Ku-š', skúmal tím pod vedením Ulrike Beckovej a Mayke Wagnerovej z Nemeckého archeologického inštitútu v Berlíne. Bádatelia sú presvedčení, že sa im podarilo objaviť predchodcu moderných jazdeckých nohavíc.

Pozostatky vlnených nohavíc so širokým rozkrokom a rovným strihom boli nájdené v dvoch hrobkách, datovaných do obdobia 13.-10. storočia pred naším letopočtom. Rádiokarbónovou metódou stanovili vek nálezov na zhruba 3000 rokov.

Nohavice vyšívané krížikovým stehom, zošité z troch rôznych kusov tkaniny, mali na sebe zosnulí muži vo veku asi 40 rokov. Ich strih naznačuje, že boli určené na jazdu na koni, čomu by nasvedčovali aj ďalšie predmety nájdené v hrobkách, ako sú drevené zubadlo, bič, luk a bojová sekera.

Článok venovaný objavu vyšiel v odbornom časopise Quaternary International.

nohavice-velke.jpg

Nohavice sú zrejme staré 3 200 rokov. (Foto: Deutschen Archäologischen Instituts/M. Wagner)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok