NATO chce v Afganistane ponechať približne 12 000 vojakov

TASR TA3
4.6.2014 22:07

Po ukončení bojových operácií v Afganistane chce NATO ponechať v krajine od budúceho roka ešte približne 12.000 vojakov, ktorí budú pôsobiť predovšetkým ako inštruktori a poradcovia. Uviedol to dnes generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen po rozhovoroch ministrov obrany aliancie.

NATO chce v Afganistane ponechať približne 12 000 vojakov
SITA

Zdroje zo Severoatlantickej aliancie predtým uviedli, že NATO očakáva zotrvanie 8000 až 12.000 vojakov v Afganistane. Rasmussen dnes povedal, že rozsah výcvikovej a podpornej misie s názvom Resolute Support (Rozhodná podpora) by mal byť pri "hornej hranici" doterajších plánovacích predpokladov, informovala agentúra DPA.

Americký prezident Barack Obama oznámil, že USA od roku 2015 ponechajú v Afganistane len 9800 vojakov. Ich počet znova obmedzia na polovicu do konca budúceho roka a po roku 2016 v krajine ponechajú len malý kontingent s rádovo stovkami vojakov.

Plánovanie misie po konci terajšieho roka závisí aj od toho, či Kábul podpíše príslušné dohody s USA a NATO. Dohoda by podľa amerických zdrojov umožnila usporiadať v polovici júla konferenciu, na ktorej by krajiny oznámili veľkosť svojej účasti na novej misii.


Ďalšie rozhodnutia sa očakávajú na septembrovom summite NATO vo Walese. K otvoreným otázkam patrí trvanie výcvikovej a podpornej misie, keďže sa nepovažuje za pravdepodobné, že by v nej NATO mohlo pokračovať po roku 2016 bez Američanov, konštatovala DPA.


Hlavný americký veliteľ v
Afganistane generál Joseph Dunford dnes novinárom na zasadnutí NATO povedal, že získať dostatok spojeneckých vojakov potrebných na výcvikovú a podpornú misiu vAfganistane nebude problém. "Momentálne nemám žiadne obavy, že sa dostaneme na 12.000 (vojakov)," citovala ho agentúra AP.
Americká armáda medzitým oznámila, že z vojakov, ktorých plánuje ponechať v Afganistane, bude približne 1800 vykonávať protiteroristické operácie.

USA tak poskytnú na misiu Rozhodná podpora 8000 vojakov, ďalšie jednotky už prisľúbili Taliansko, Nemecko a Turecko. Od budúceho roka tak americké sily budú pôsobiť na východe a juhu
Afganistanu, talianske prevažne na západe, nemecké na severe a turecké v Kábule.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok