Poslanci zmenili ústavu, povýšili manželstvo a sudcov poslali na preverenie

TASR TA3 SITA
4.6.2014 17:45

Manželstvo medzi mužom a ženou bude od septembra požívať vyššiu ústavnú ochranu a pomery v justícii sa zmenia. Poslanci Národnej rady SR dnes schválili široko diskutovanú novelu Ústavy SR od Smeru-SD a KDH.

Poslanci zmenili ústavu, povýšili manželstvo a sudcov poslali na preverenie
SITA

Za právnu normu hlasovalo 102 poslancov zo 128 prítomných. Kladne hlasovali všetci prítomní poslanci Smeru-SD a KDH a časť OĽaNO, SDKÚ-DS a nezaradený Alojz Hlina.

Najviac pozornosti pútali v rozprave zmeny v justícii. Po novom bude platiť, že všetci súčasní sudcovia aj kandidáti na tieto posty sa budú musieť podrobiť prevereniu spôsobilosti. Stanovisko, či sudca predpoklady spĺňa, alebo nie, bude vydávať Súdna rada SR na základe podkladov od Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). O strate týchto predpokladov bude rozhodovať disciplinárny senát. Dotknutý sudca sa bude môcť na výsledky preverovania sťažovať na Ústavnom súde SR. Vymenovanie a odvolanie sudcu je v kompetencii prezidenta SR.

Súdnej rade tiež pribudne kompetencia vyjadrovať sa k návrhu rozpočtu súdov v čase, keď sa v NR SR schvaľuje štátny rozpočet. Rada tiež bude vydávať zásady sudcovskej etiky a dohliadať, či sudca svoju činnosť vykonáva riadne po celý čas. Šéf Súdnej rady dostane kompetenciu napadnúť na Ústavnom súde súlad právnych predpisov týkajúcich sa súdnictva s ústavou.


Novinkou tiež bude, že predseda Najvyššieho súdu SR už nebude môcť šéfovať aj Súdnej rade. Dnes sa jej predsedom stáva automaticky. Kreovanie Súdnej rady bude prebiehať tak, že po troch členoch rady budú ustanovovať NR SR, vláda a prezident (ako doteraz) a sudcovia spomedzi seba zvolia zvyšných deviatich.

Sudcovia zároveň prídu o trestnoprávnu imunitu. O ich vydaní na stíhanie teda viac nebude rozhodovať Ústavný súd SR. Jeho súhlas však bude naďalej potrebný pri návrhu na vzatie sudcu do väzby. Podobne ako poslancom ostane sudcom imunita na ich rozhodovaciu činnosť.

Do ústavy sa zároveň od septembra dostanú vety: "Manželstvo je jedinečným zväzkom medzi mužom a ženou. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru." Ústava SR v súčasnosti o manželstve hovorí: "Manželstvo, rodičovstvo a rodina sú pod ochranou zákona. Zaručuje sa osobitná ochrana detí a mladistvých."

LGBTI: Schválenie novely ústavy je jeden z najodpornejších kšeftov

Schválenie novely ústavy z dielne KDH a Smeru-SD je podľa LGBTI aktivistky z Queer Leaders Forum Romany Schlesinger jeden z najodpornejších kšeftov v politike od vzniku samostatného Slovenska. Ako ďalej povedala pre agentúru SITA, je presvedčená, že novelu ústavy podajú na Ústavný súd SR (ÚS SR) na preskúmanie. "Novela nie je ani sociálna, ani demokratická a ani kresťanská. Povedala by som, že je to jedna z najnesociálnejších, najnedemokratickejších a najnekresťanskejších vecí, ktorá sa mohla stať," poznamenala.

Novela ústavy bude mať podľa jej slov skôr negatívny ekonomický dopad, pretože aj menšina na základe sexuálnej orientácie má rovnaké povinnosti ako väčšina, čoho následkom môže byť odchod zo Slovenska inam, čo sa už aj deje. Ako dodala, je to ohavný kšeft zo strany KDH. "Schválenie je proti princípom Európskej únie a navyše sa to vymyká progresívnemu vývoju krajín EÚ ako aj západných krajín, ku ktorým sa chceme radiť," dodala Schlesinger.

Schválenie je mimoriadne smutnou správou o stave demokracie v našom štáte, ak sa poslanci snažia "chrániť" rodinu pred domnelou hrozbou zo strany menšiny aj podľa výkonného riaditeľa Iniciatívy Inakosť Martina Macka. Ako ďalej pre agentúru SITA uviedol, robia to podľa neho tak, že de facto v najvyššom zákone štátu vyhlásia všetky rodiny nezaložené manželstvom za nehodné ochrany. "Iniciatíva Inakosť ďakuje všetkým, ktorí nám v posledných mesiacoch vyjadrili podporu a zaväzuje sa naďalej v spolupráci s partnerskými ľudskoprávnymi organizáciami presadzovať právne uznanie rodín založených pármi rovnakého pohlavia, ktorými sa ústava nezaoberá, i keď cesta k rovnosti bude na Slovensku dlhšia a ťažia, ako sme si mysleli," poznamenal. Ako dodal, s týmto programom sa budú uchádzať o podporu nás všetkých.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok