Štát sa stal jediným akcionárom SPP

SITA TA3
4.6.2014 13:27

Štát sa stal definitívne jediným vlastníkom Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Zavŕšil sa tak proces prevzatia 49-percentného podielu SPP od českej spoločnosti Energetický a průmyslový holding (EPH).

"Považujeme to za veľmi prospešné pre túto krajinu. Ľudia sa nemusia obávať, že by došlo k zvyšovaniu cien plynu. Považujeme proces prevzatia SPP z hľadiska cenovej politiky za veľmi dôležitý. Ja sa z toho rozhodnutia veľmi teším,“ povedal na tlačovej besede po rokovaní vlády premiér Robert Fico. "Dnes bola táto transakcia schválená na valnom zhromaždení spoločnosti. Dovolíme novovyberaných predstaviteľov SPP v najbližších dňoch. Začiatkom budúceho týždňa bude proces výberového konania ukončený,“ dodal minister hospodárstva Tomáš Malatinský.

Kabinet Roberta Fica schválil prevzatie 49-percentného podielu SPP od českej spoločnosti EPH v septembri 2013. Štát má v pláne ovládnuť cenotvorbu zemného plynu pre odberateľov v najväčšom slovenskom dodávateľovi plynu. "Nebudeme podávať nezmyselné cenové návrhy, ktoré by poškodzovali ľudí. Budeme mať absolútnu kontrolu nad kalkuláciou nákladových položiek,“ podotkol Fico s tým, že cenovú stabilitu v oblasti cien plynu udržia minimálne ešte počas dvoch rokov vládnutia jeho kabinetu.

Jedinou cenou za prevzatie materskej spoločnosti SPP je prevzatie celého dlhu v objeme 120 mil. eur, ktorý podnik vygeneroval aj vďaka regulácii cien plynu v segmente domácností. Premiér Fico verí, že aj vďaka novej zmluve s Gazpromom sa podarí štátu konsolidovať hospodárenie vo firme v priebehu štyroch rokov. "Nové podmienky sú výhodnejšie ako to bolo v minulosti,“ dodal Fico. Strata sa podľa neho bude negovať aj vďaka novým podmienkam pri uskladňovaní ruského plynu v zásobníkoch či pripravovanej reštrukturalizácii podniku.

Česká spoločnosť EPH, ktorú ovládajú českí podnikatelia Daniel Křetinský a Petr Kellner a slovenská finančná skupina J&T, kúpila začiatkom minulého roka 49-percentný podiel SPP od bývalých akcionárov, spoločností GDF Suez a E.ON Ruhrgas, za 2,6 mld. eur. EPH naďalej zostáva minoritným vlastníkom s manažérskou kontrolou v dvoch dcérskych spoločností SPP Distribúcia a Eustream. Majoritným vlastníkom je štát.

Slovenský plynárenský priemysel je energetická spoločnosť, pričom priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. SPP poskytuje dodávky energií a s nimi spojené služby na Slovensku aj na medzinárodných trhoch.

Pozrite si aj tlačovú besedu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok