Rasmussen: Summit NATO rozhodne o integračnom pokroku Gruzínska

TASR TA3
4.6.2014 13:08

Šéfovia diplomacií členských krajín Severoatlantickej aliancie koncom júna zhodnotia pokrok Gruzínska v rámci jeho euroatlantických integračných ambícií. Uviedol dnes generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen počas konferencie ministrov obrany NATO v Bruseli.

Rasmussen: Summit NATO rozhodne o integračnom pokroku Gruzínska
SITA

Rasmussen pripomenul, že ministri zahraničných vecí 28 členských krajín NATO sa v bruselskom sídle aliancie zídu v predposledný júnový týždeň, aby rokovali o posledných prípravách septembrového summitu NATO. Na tomto stretnutí diplomati majú na programe aj hodnotenie pokroku Gruzínska na jeho ceste do aliancie. Ich odporúčania sú pre summit aliancie dôležité.

"Som si istý, že na našom ďalšom summite, bude pokrok Gruzínska viac než zrejmý," povedal Rasmussen na úvod zasadnutia Rady NATO-Gruzínsko.

Rasmussen zároveň potvrdil, že rozhodnutie summitu
NATO z apríla 2008 v Bukurešti o tom, že Gruzínsko sa stane plnoprávnym členom aliancie, zostáva v platnosti.

"Gruzínsko sa stane členom NATO za predpokladu, že bude spĺňať všetky kritériá pre členstvo," zopakoval generálny tajomník NATO.

Počas summitu
NATO v Bukurešti, najvyšší predstavitelia krajín aliancie odmietli ponúknuť Ukrajine a Gruzínsku Akčný plán členstva, ktorý predstavuje kľúčový krok pre integráciu do NATO. V roku 2008 sa lídri aliancie dohodli iba na tom, že Gruzínsko aj Ukrajina sa raz stanú členmi tohto vojenského a obranného zoskupenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok