Zomrel chemik Alexander Shulgin - krstný otec extázy

TASR
4.6.2014 06:56

Uznávaný americký chemik Alexander Shulgin, ktorý vynašiel halucinogénnu párty drogu extázu, zomrel vo veku 88 rokov na rakovinu pečene. Informovala o tom v utorok na sociálnej sieti Facebook jeho manželka Ann, ktorú v správe citovala tlačová agentúra DPA.

Zomrel chemik Alexander Shulgin - krstný otec extázy
SITA

Shulgin zomrel v pondelok popoludní 2. júna doma na severe Kalifornie, "obklopený rodinou a opatrovateľkami a meditačnou budhistickou hudbou", napísala jeho manželka. Dodala, že "jeho odchod bol pokojný, dôstojný, takmer bez zápasu".

Chemik sa preslávil znovuobjavením chemickej zlúčeniny MDMA (3,4-metyléndioxymetamfetamín), ktorú si patentovala v roku 1912 nemecká farmaceutická spoločnosť Merck, ale nikdy sa netestovala pre využitie u ľudí.

Shulgin o 65 rokov neskôr testoval účinky tejto halucinogénnej drogy na sebe - mal na to špeciálne povolenie od vlády, ktoré mu umožňovalo skúmať a vyrábať inak ilegálne drogy. Vedec chcel dosiahnuť ich využitie v psychoterapii. Napísal to denník Guardian.

Jeho spojitosť s tanečnou drogou z neho urobila ľudového hrdinu undergroundu a vyslúžil si aj označenie krstný otec extázy. Shulgin však nikdy nemal v úmysle založiť túto celosvetovú drogovú kultúru a nechcel ani to, aby drogu neviazane užívali milióny ľudí.

MDMA, ktorá je povzbudzujúcou látkou a zvyšuje mierumilovnosť, sa stala ilegálnou drogou nazývanou extáza. Jej užívanie sa prudko rozšírilo začiatkom 90. rokov medzi mladými ľuďmi, ktorí ju brali v nočných kluboch, aby dokázali dlhšie tancovať. Extáza však takisto spôsobuje vážnu dehydratáciu, vyčerpanosť, žalúdočnú nevoľnosť, halucinácie, zvyšuje telesnú teplotu, vyvoláva chvenie a srdcové záchvaty a nakoniec aj smrť.

David Nutt, profesor neuropsychofarmakológie na londýnskej univerzite Imperial College London, uviedol pre britskú spravodajskú stanicu BBC, že na účinky rekreačných drog by zomieralo menej ľudí, keby spoločnosť "Shulgina počúvala a učila sa od neho, a nepokúšala sa potláčať jeho znalosti a myšlienky".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok