Líder krymských Tatárov M. Džemilev si prevzal Cenu Lecha Walesu

TASR
3.6.2014 20:45

Vedúca osobnosť komunity krymských Tatárov Mustafa Džemilev si dnes vo Varšave prevzal Cenu Lecha Walesu a stal sa jej historicky prvým laureátom.

Líder krymských Tatárov M. Džemilev si prevzal Cenu Lecha Walesu
SITA

S laudáciom vystúpil pri slávnostnom akte bývalý minister zahraničných vecí Švédskeho kráľovstva Carl Bildt, ktorý ocenil Džemilevovu angažovanosť za práva krajanov a podľa agentúry DPA konštatoval: Váš boj sa stal naším bojom... Majdan je dnes symbolom našej idey a novej viery v slobodu, demokraciu a Európu.

Inšpiruje dnes tak, ako kedysi (poľský) Gdansk (miesto zrodu prvých nezávislých odborov Solidarita v krajine niekdajšieho komunistického bloku).


Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v narážke na text poľskej štátnej hymny použil slovný zvrat Ešte nie je sloboda stratená, kým žijete a dodal, že Poliaci vedia, koľko krvi a sĺz sa musí preliať pri budovaní demokracie.

Niekdajší líder Solidarity, neskôr poľský prezident (1990-1995), laureát Nobelovej ceny za mier 1983 Lech Walesa, ktorého meno nesie dnes udelené ocenenie, zdôraznil, že cena by mala dodať odvahu na boj za mierové zmeny. "Ďakujeme Vám za múdry a pekný boj, ktorý doteraz zostal bez víťazstva a prosíme Vás: Bojujte ďalej," cituje agentúra jeho slová adresované laureátovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok