Danko z SNS obvinil Matoviča z problematického financovania kampane

SITA TA3
3.6.2014 11:23

Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič sa dopustil toho istého podvodu, z ktorého obvinil zakladateľa strany Sieť Radoslava Procházku.

Danko z SNS obvinil Matoviča z problematického financovania kampane
SITA

Ako na dnešnej tlačovej besede povedal predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko, to, čo tvrdí Matovič, že od neho Procházka chcel, tak v roku 2012 sám robil vo svojej sieti regionálnych novín regionPRESS, kde pravidelne dostával priestor. Podľa Danka audítorská správa hovorí o tom, že OĽaNO nevykázalo bezodplatne plnenie v týchto novinách. Pýta sa Matoviča, či zo sumy 161-tis. eur spoločnosť odviedla DPH a dala to do príjmu.

Líder SNS uviedol ako dôkaz svojich tvrdení správu audítorky. Zo správy citoval jej vyjadrenia: "Na základe môjho preverenia som zistila, že politické hnutie OĽaNO nevykázalo v predbežnej správe o nákladoch na voľby, ani v záverečnej správe o nákladoch na voľby, bezodplatné plnenia v zmysle zákona o politických stranách a hnutiach vo výške 161-tisíc eur, predstavujúcu rozdiel medzi cenou obvyklou za poskytnutie služby a cenou dojednanou v súvislosti s poskytovaním inzerčných služieb spoločnosťou regionPRESS na základe zmluvy o poskytovaní inzertného priestoru."

Andrej Danko vyzval Igora Matoviča, aby bezodkladne začal platiť za svoju reklamu a odvádzal z toho DPH. Zároveň vyzval generálneho prokurátora, aby preveril, či v údajnom nelegálnom financovaní kampane klame Igor Matovič, alebo Radoslav Procházka.

Podľa Matoviča správa audítora je rok stará. Pripomenul, že k výročnej správe, ktorú predkladá strana ministerstvu financií za predošlý rok, musí napísať správu audítor. Musí ju posúdiť a zistiť, či je všetko v poriadku. „Audítorka, ktorú sme mali, prišla so zistením, že OĽaNO približne 160 000 nevykázalo ako dar od regionPRESS v neobvyklej zľave. Ak by sme to aj vykázali, znamenalo by to, že naša rodinná firma darovala niečo politickej strane. Nie zobrala, ale darovala zľavu. Každé médium dáva zľavy. Nemôžete zľavu posudzovať ako niečo neoprávnené. To nie je dar, to je štandardná zľava,“ povedal Matovič.

Zakladateľ strany Sieť Radoslav Procházka ešte ako prezidentský kandidát chcel podľa Igora Matoviča v jeho novinách platiť svoju propagáciu v hotovosti, bez potvrdenia, teda načierno. Ako povedal Matovič v pondelok 2. júna na tlačovej besede, Procházka od neho vyžadoval, aby sa priamo podieľal na nelegálnom financovaní jeho predvolebnej kampane. Prečo dva mesiace mlčal, zdôvodnil Matovič tým, že rozmýšľal o zverejnení tejto informácie.

Pozrite si TB Andreja Danka

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok