Vojak prepustený Talibanom bol dezertér, tvrdí jeho exkolega

SITA
3.6.2014 10:39

Americký vojak Bowe Bergdahl, ktorého cez víkend po piatich rokoch zajatia prepustili militanti v Afganistane, bol "dezertér". Tvrdí to bývalý člen jeho jednotky, ktorý o tom napísal v utorok v rozsiahlom článku zverejnenom na portáli The Daily Beast.

Vojak prepustený Talibanom bol dezertér, tvrdí jeho exkolega
SITA/AP

"Je v bezpečí a prišiel preto čas povedať pravdu," citujú americké médiá Nathana Bradleyho Betheu. "Pravda je, že Bergdahl bol dezertér a vojaci z jeho vlastnej jednotky zomreli počas pokusov nájsť ho," uviedol. Američania podľa neho v auguste a septembri 2009 po Bergdahlovi intenzívne pátrali, pričom počas týchto operácií prišlo o život šesť vojakov. Podobné výpovede priniesla aj spravodajská televízia CNN. Ak by sa informácie o Bergdahlovom dezertérstve potvrdili, museli by ho postaviť pred špeciálny vojenský súd.

Jediný známy americký vojak zadržiavaný v Afganistane militantným hnutím Taliban je už na slobode po tom, ako sa podarilo dohodnúť jeho prepustenie. Na celej operácii sa v spolupráci s americkou diplomaciou podieľal aj Katar. Ten súhlasil s prijatím piatich väzňoch, ktorých Američania zadržiavali v kontroverznom zariadení na kubánskom Guantáname. Bola to hlavná podmienka členov Talibanu na prepustenie seržanta Bergdahla. Ten prežil vo svojom afganskom zajatí takmer päť rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok