Ruský prezident Dmitrij Medvedev obhajuje zvýšenie vojenských výdavkov

TA3, TASR
27.9.2011 19:25

Ruský prezident Dmitrij Medvedev dnes obhajoval plány na zvýšenie vojenských výdavkov ako "nevyhnutnosť" pre národnú bezpečnosť.

Ruský prezident Dmitrij Medvedev obhajuje zvýšenie vojenských výdavkov

Vplyvný minister financií Alexej Kudrin, ktorý v pondelok rezignoval, tieto plány spochybnil. Povedal, že navrhované zvýšenie výdavkov na armádu o 1,3 percenta v budúcom roku by vážne skomplikovalo snahy o vyrovnanosť rozpočtu a zachovanie doterajších sociálnych záväzkov.

Podľa analytikov viac prostriedkov pre armádu zrejme schválil premiér Vladimir Putin, ktorý je všeobecne považovaný za vplyvnejšieho ako Medvedev a na budúci rok sa plánuje vrátiť do funkcie prezidenta.
Medvedev, ktorý dnes sledoval vojenské cvičenie v pohorí Ural, v televíznom vysielaní poznamenal, že efektívna armáda je záväzok Ruska voči svojim občanom a susedom.

Podľa neho Rusko musí investovať do svojej armády viac ako nejaká "banánová republika", pretože je členom Bezpečnostnej rady OSN a vlastní jadrové zbrane.

"Aj keď je to poľutovaniahodné pre rozpočet, vždy budeme mať vysoké výdavky na obranu a bezpečnosť," povedal Medvedev zhromaždeným dôstojníkom. Rusko "by neexistovalo, ak by sme boli slabí a ak by sa naše ozbrojené sily rozpadli," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok