Oliver Stone sfilmuje kauzu Edwarda Snowdena

TASR
3.6.2014 07:30

Americký oscarový režisér Oliver Stone, ktorý je známy spracovaním kontroverzných spoločenských a politických tém, plánuje sfilmovať príbeh bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena. Predlohou jeho filmu bude kniha Luka Hardinga, redaktora britského denníka Guardian, uviedla v pondelok agentúra Reuters.

Oliver Stone sfilmuje kauzu Edwarda Snowdena
SITA

Prvý krok k vzniku svojho nového filmu už 67-ročný Stone urobil: S producentom Moritzom Bormanom kúpil filmové práva k Hardingovej knihe s názvom The Snowden Files: The Inside Story of the World's Most Wanted Man (Snowdenove akty: Dôverný príbeh najhľadanejšieho človeka na svete), ktorý sleduje dianie okolo Snowdena v súvislosti so zverejnením praktík Národného bezpečnostného úradu (NSA).

"Je to jeden z najväčších príbehov našej doby. Skutočná výzva. Som rád, že Guardian s nami spolupracuje," uviedol Stone vo vyhlásení.
Filmár, ktorý získal Oscara v kategórii réžia za filmy Čata (1986) a Narodený 4. júla (1989), bude sedieť nielen na režisérskej stoličke, ale napíše aj scenár. Vo svojom novom filme použije i materiály redaktorov Guardianu, ktorí sa Snowdenovej kauze podrobne venujú.

Oliver Stone sa verejne zastal Snowdena, ktorý dostal dočasný azyl v Rusku. "Pre mňa je Snowden hrdina, pretože odhalil tajomstvo, ktoré by sme mali všetci poznať: že Spojené štáty opakovane porušil Štvrtý dodatok (ústavy)," povedal Stone vlani na tlačovej konferencii na filmovom festivale v Karlových Varoch.

Stone bude mať konkurenciu, keďže štúdio Sony Pictures kúpilo v máji práva na sfilmovanie knihy amerického právnika Glenna Greenwalda s názvom No Place to Hide: Edward Snowden, the NSA and the U.S. Surveillance State. Producentmi tohto filmu sú Barbara Broccoliová a Michael G. Wilson, ktorí "majú prsty" aj v úspechu bondoviek. Greenwald viac ako rok písal stĺpčeky pre americkú webovú verziu Guardianu a ako prvý zverejnil informácie Snowdena o masovom sledovaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok