Podvodníci s mazacími olejmi obrali štát o takmer 10 miliónov

SITA TA3
2.6.2014 17:11

Škodu takmer desať miliónov eur spôsobili daňové úniky pri podvodoch s minerálnymi olejmi. Po akcii s krycím názvom Synovec colníci obvinili 22 ľudí, informoval na tlačovej besede prezident finančnej správy František Imrecze a policajný šéf Tibor Gašpar.

Firmy dovážali mazací olej z Poľska, kde nepodlieha spotrebnej dani. Na Slovensku ho uviedli do obehu ako motorovú naftu, pritom deklarovali, že je určený na maďarský trh. „Z Poľska prišli kamióny na Slovensko, vyložili olej, ktorý sa predal na Slovensku a cisterny pokračovali prázdne do Maďarska, aby oficiálne deklarovali fiktívne dodanie,“ opísal prípad Imrecze. Olej sa u nás predával ako motorová nafta aj na niektorých čerpacích staniciach a tiež podomovým predajom. Podvod na spotrebnej dani bol 3,5 milióna eur a ďalších šesť miliónov eur na DPH.

Podozrivým biznisom sa začali zaoberať policajti ešte v roku 2010. V nedeľu 1. júna spustili rozsiahlu akciu v rožňavskom regióne, po ktorej obvinili 22 ľudí zo zločinu skrátenia dane a poistného, osem z nich stíhajú aj za činnosť v organizovanej skupine. Troch ľudí chcú stíhať väzobne. Urobili tiež 16 prehliadok, zaistili 200-tisíc litrov minerálneho oleja, 50-tisíc eur v hotovosti a 14 cisterien. „Momentálne sa identifikuje majetok obvinených pre potreby zaistenia,“ povedal policajný prezident Gašpar s tým, že sa neskôr pokúsia majetok zaistiť ako náhradu spôsobenej škody.

Pozrite si TB prezidenta Finančnej správy Františka Imreczeho a prezidenta policajného zboru SR Tibora Gašpara o akcii Synovec

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok