Zatkli podozrivého zo spáchania útoku v židovskom múzeu v Bruseli

TA3 TASR
1.6.2014 10:39

Francúzska polícia zatkla muža podozrivého z minulotýždňového útoku v židovskom múzeu v Bruseli, ktorý si vyžiadal štyri obete na životoch. Podozrivý je vo vyšetrovacej väzbe, ktorá by mohla byť vzhľadom na závažnosť trestného činu predĺžená až do budúceho štvrtka.

Podľa francúzskych agentúr 29-ročného muža zo severofrancúzskeho Roubaix zadržali v prístavom meste Marseille ešte v piatok, informovali však o tom až dnes.

K zatknutiu došlo na autobusovej stanici v Marseille, kam muž pricestoval autobusom z Amsterdamu so zastávkou v Bruseli. V batožine mal revolver aj samopal typu Kalašnikov, ktorými bol spáchaný útok v Bruseli, ako aj šiltovku, ktorá sa nápadne podobala na tú, ktorú mal na hlave útočník.

Obeťami útoku strelca boli izraelskí manželia Emanuel a Miriam Rivovci, ktorých pochovali v utorok v Tel Avive. Ich dcéry tínedžerky v liste napísali, že rodičia išli do zahraničia "osláviť 18. výročie".

Treťou zabitou osobou bola francúzska dobrovoľníčka zamestnaná v múzeu, údajne šesťdesiatnička. Kriticky ranený, zhruba 20-ročný Belgičan, ktorý v múzeu pracoval, zraneniam tiež podľahol. Úrady skúmajú, či bol útok motivovaný antisemitizmom.

Podľa médií páchateľ útoku vlani vycestoval do Sýrie, kde v občianskej vojne bojoval po boku džihádistických skupín. Kvôli tomuto podozrenie ho sledovala aj francúzska tajná služba DGSI.

Francúzsky prezident sľubuje "trvalý" boj proti vracajúcim sa džihádistom

Francúzsky prezident Francois Hollande sľúbil dnes "trvalý" boj proti džihádistom vracajúcim sa zo zahraničia. Jeho vyjadrenie pre novinárov je reakciou na zatknutie muža podozrivého z minulotýždňovej streľby pred židovským múzeom. Zadržaný predtým údajne bojoval v Sýrii.

Hollande zatknutie potvrdil a novinárom podľa agentúry DPA povedal: "Celá vláda je pripravená pátrať po týchto džihádistoch, ako sa nazývajú, aby sa predišlo tomu, že keď sa vrátia z boja, ktorý nie je ani ich bojom a určite nie ani bojom naším... že nebudú škodiť iným, ako je tomu, bohužiaľ, zdá sa, v prípade v Bruseli."

Hollande pochválil colníkov, ktorí podozrivého, 29-ročného muža zo severofrancúzskeho mesta Roubaix, počas jeho návratu z Belgicka zadržali na marseillskej autobusovej stanici.

Skutočnosť, že bol zadržaný "ihneď, ako sa jeho noha dotkla francúzskej pôdy", svedčí o účinnosti protiteroristických opatrení, povedal Hollande.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok