Konflikt medzi Srbmi a jednotkami KFOR sa stupňuje

TA3, SITA
27.9.2011 19:27

Situácia v okolí kontrolných stanovíšť na severe Kosova je aj naďalej napätá a zrážky medzi miestnymi Srbmi a príslušníkmi misie Severoatlantickej aliancie KFOR si už vyžiadali prvých zranených.

Konflikt medzi Srbmi a jednotkami KFOR sa stupňuje

Najvážnejšia situácia panuje na priechode Jarinje, kde vojaci NATO vypálili na demonštrantov gumové projektily a snažili sa ich rozohnať ohlušujúcimi granátmi.

Podľa srbského ministra pre Kosovo Gorana Bogdanoviča museli v miestnych nemocniciach hospitalizovať asi šiestich Srbov. Rozhlasová stanica B92 informovala, že zranenia štyroch z nich sú vážne. Niektoré zdroje hovoria o tom, že utrpeli strelné poranenia, KFOR však trvá na tom, že proti demonštrantom používa len gumové projektily. Medzi zranenými majú byť podľa hovorcu KFOR aj vojaci NATO.

Otvorený konflikt sa v oblasti začal ešte ráno, keď aliančné sily použili slzotvorný plyn proti kosovským Srbom, ktorí zablokovali tranzitný ťah vedúci do južného Srbska. Vojaci KFOR pomocou buldozérov ešte v noci z pondelka na utorok zlikvidovali niekoľko zátarás na priechodoch Jarinje a Brnjak, okamžite sa tam však objavili nové barikády. Kosovskí Srbi sa blokádami snažia zabrániť vláde v Prištine, aby prevzala kontrolu nad hraničnými priechodmi do Srbska.

Konflikt medzi Srbmi a Kosovčanmi sa začal 21. júla, keď vláda v Prištine zakázala dovoz srbských výrobkov do Kosova. Pri pokuse Kosova prevziať kontrolu nad priechodmi v srbskej časti krajiny bol zabitý kosovský policajt, čo zvýšilo napätie v oblasti. Severoatlantická aliancia následne vyslala k priechodom Brnjak a Jarinje svojich vojakov, blokády sa im však nedarí zlikvidovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok