Novela ústavy nemá podľa Hrušovského nikomu ublížiť

SITA
30.5.2014 16:54

Novela ústavy o zmenách v justícii a definícii manželstva nemá podľa jedného z jej predkladateľov Pavol Hrušovského (KDH) nikomu ublížiť či poškodiť.

Novela ústavy nemá podľa Hrušovského nikomu ublížiť
SITA

"Cieľom je odstrániť zlých a nechať dobrých," povedal v rozprave Hrušovskýna margo previerok spôsobilosti sudcov, s ktorými návrh počíta. Rizikám sa podľa jeho slov nikdy nedá na sto percent zabrániť a pochybnosti vždy zostanú. "To najdôležitejšie je úmysel. Odmietam podozrenia z kšeftov. Áno, ide nám o zakotvenie manželstva v ústave, nevieme to urobiť sami. Áno, a chceme reformovať justíciu," vysvetlil Hrušovský.

Bývalý predseda parlamentu považuje za povinnosť hľadať mechanizmy na zlepšenie stavu v oblastiach, "o ktorých cítime, že sa tam koná niečo zlé". Aj terajší a bývalý parlament podľa neho nesie zodpovednosť za stav súdnej moci, preto by sa poslanci mali snažiť odstrániť možné riziká návrhu a prijať čo najlepšiu novelu.Hrušovský si je vedomý toho, že pôjde o systémovú zmenu, ktorá do prostredia 1 400 sudcov môže vniesť nervozitu. Previerky sudcovskej spôsobilosti považuje za spôsob, ktorým sa dá dopracovať k rozhodnutiu, či sudca vymenovaný prezidentom je hodný nosiť talár a byť garantom spravodlivosti pre každého občana. "Nevylučujem ani vplyv tej mafie na tie zložky, ktoré to preverovanie robiť budú," konštatoval Hrušovský.

Ukotvenie manželstva ako základnej bunky v spoločnosti, od ktorej všetko záleží, nie je proti niekomu ale za niečo, myslí si poslanec KDH.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok