Exšéf Microsoftu kúpi Clippers za dve miliardy dolárov

SITA TASR
30.5.2014 07:59

Basketbalový klub Los Angeles Clippers bude mať nového majiteľa. Doterajší vlastníci Donald a Rochelle Sterlingovci sa rozhodli predať kalifornský tím Stevovi Ballmerovi. Bývalý šéf exekutívy softvérovej firmy Microsoft ponúkol za klub najviac spomedzi piatich hlavných záujemcov.

Exšéf Microsoftu kúpi Clippers za dve miliardy dolárov
SITA

Hoci výška sumy ešte nie je oficiálne potvrdená, agentúra AP informovala, že Ballmer zaplatí za Clippers dve miliardy dolárov, čo je nový rekord v basketbalovej NBA.

V mikrosúboji ponúk tak zdolal konzorcium mediálnych hviezd na čele s Davidom Geffenom a televíznou moderátorkou Oprah Winfreyovou, ktorí ponúkali 1,6 miliardy USD. Na pomyselnom treťom mieste sa umiestnil návrh investorskej skupiny z Kalifornie. Tí chceli získať klub za 1,2 miliardy dolárov.

Clippers boli na predaj potom, čo vedenie NBA doživotne suspendovalo Donalda Sterlinga za jeho rasistické výroky na adresu afro-amerických hráčov. Pokiaľ by neprišlo k dohode o zmene majiteľa, v utorok by zasadla Rada guvernérov NBA, ktorá mala hlasovať o vylúčení Sterlinga z ligových štruktúr. Po ňom by nasledoval vynútený odpredaj klubu.

Zahanbený Sterling, ktorý získal Clippers v roku 1981 za 12,5 milióna USD, pred týždňom poveril svoju manželku Rochelle, aby v jeho zastúpení vyjednávala s ligou o predaji. O kúpu prejavilo záujem viacero investorských skupín, vyhral napokon Ballmer. Ten si podľa agentúry AP zaistil triumf potom, ako v priebehu štvrtka navýšil svoju ponuku z pôvodných 1,8 na dve miliardy USD.

Ak predaj schváli vedenie ligy i Rada guvernérov NBA, Clippers sa stanú druhým najdrahším klubom v histórii amerických profesionálnych športov. V roku 2012 zmenil majiteľa bejzbalový tím Los Angeles Dodgers, noví vlastníci zaňho zaplatili 2,15 miliardy dolárov.

Päťdesiatosemročný Ballmer rezignoval na post šéfa exekutívy Microsoftu vo februári. Stále je však členom dozornej rady a vlastní okolo štyroch percent akcií softvérového gigantu. Je dlhoročným vášnivým basketbalovým fanúšikom, vlani sa neúspešne pokúšal kúpiť ďalší tím NBA Sacramento Kings.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok