Kardinál Schönborn rozdáva viedenské kostoly pravoslávnym

TASR
29.5.2014 09:26

Katolícky kostol Neulerchenfeld vo viedenskej štvrti Ottakring v stredu napriek protestom veriacich oficiálne preradili do vlastníctva tamojšej srbskej pravoslávnej komunity. Ide už o štvrtý katolícky kostol v rakúskej metropole, ktorý prešiel pod správu srbských pravoslávnych v rámci reformy viedenskej arcidiecézy, napísal internetový denník The Local.

Kardinál Schönborn rozdáva viedenské kostoly pravoslávnym
SITA/AP

Darovanie kostolov je odpoveďou na demografické zmeny v meste, ktoré sa podpísali pod znížený počet osôb navštevujúcich katolícke bohoslužby. Posledná liturgická slávnosť sa v chráme uskutočnila v utorok za plnej účasti kongregácie. Farníci odvtedy navštevujú neďaleký Kostol Panny Márie. Voči rozhodnutiu arcidiecézy sa neúspešne odvolali aj na vatikánskych úradoch.

Predpokladá sa, že k darovaniu ďalších katolíckych kostolov vo Viedni dôjde na budúci rok, keďže mnohé z farností sa pre úbytok veriacich musia zlučovať. Podľa kardinála Christopha Schönborna je táto situácia "nepríjemná". Kardinál odslúžil poslednú omšu v kostole Neulerchenfeld v utorok za prítomnosti biskupa srbskej pravoslávnej diecézy Rakúska a Švajčiarska Andreja Čilerdžiča.

Indická komunita vo Viedni už skôr získala Kostol Panny Márie Víťaznej na ulici Gürtel, kým v Kostole sv. Antona Paduánskeho na ulici Pouthongasse sa začali uskutočňovať rumunské pravoslávne bohoslužby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok