Pozorovateľov OBSE pravdepodobne opäť na východe Ukrajiny zajali

SITA
28.5.2014 13:23

Pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pôsobiacich na východe Ukrajiny pravdepodobne zajali separatisti. Myslí si to vláda v Dánsku, ktorá má medzi nimi svojho občana, a podozrenia z tohto scenára naznačil aj Kyjev.

Pozorovateľov OBSE pravdepodobne opäť na východe Ukrajiny zajali
SITA/AP

Bol by to už druhý prípad, keď členov OBSE zajali militanti bojujúci proti ukrajinskej armáde. "Môžem potvrdiť, že dánsky občan vyslaný v rámci OBSE bol podľa našich informácií spolu s ďalšími tromi ľuďmi zajatý ozbrojenými separatistami na Ukrajine," uviedol v utorok večer dánsky minister pre obchod a rozvoj Mogens Jensen. Podľa ukrajinského ministerstva zahraničných vecí takisto "všetko nasvedčuje tomu", že členovia OBSE boli zajatí. Okrem dánskeho pozorovateľa má byť medzi zajatými aj zástupca Estónska, Švajčiarska a Turecka.

OBSE stratila kontakt so svojimi pozorovateľmi, ktorých vyslala na východ Ukrajiny, ešte v noci z pondelka na utorok. Stalo sa tak v čase, keď ukrajinská armáda zasahuje proti proruským militantom, pričom za posledné dni tam mali jej príslušníci zabiť asi 50 z nich. Je to už druhý prípad, keď sa OBSE nevie skontaktovať so svojimi vyslanými členmi vyslanými na Ukrajinu. Proruskí separatisti začiatkom mája prepustili siedmich členov pozorovateľskej misie OBSE po tom, ako ich osem dní zadržiavali.

Organizácia so sídlom vo Viedni, ktorá združuje 57 členských štátov vrátane Ruska a Ukrajiny, o vyslaní misie na Ukrajinu rozhodla v marci po vypuknutí nepokojov na Kryme. Ten sa napriek medzinárodnej kritike po spornom referende pripojil k Rusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok