Voľby prezidenta v Egypte neplánovane pokračujú tretím dňom

SITA TASR TA3
28.5.2014 07:19

V Egypte v stredu tretím dňom pokračujú prezidentské voľby aj napriek tomu, že pôvodne mali trvať len dva dni. Volebná komisia hlasovanie predĺžila v utorok po tom, ako usúdila, že k urnám neprišiel dostatočný počet voličov. Vyššia účasť má novej hlave blízkovýchodnej krajiny poskytnúť vyššiu legitimitu.

Z volieb vzíde nástupca zosadeného islamistu Muhammada Mursího. Jasným favoritom pritom zostáva bývalý veliteľ egyptskej armády Abd al-Fattáh as-Sísí. Päťdesiatdeväťročný vojenský dôstojník je známy ako hlavná postava za zosadením prvého slobodne zvoleného prezidenta Mursího armádou v júli 2013 po masových protestoch odporcov jeho politiky.

Do čela ozbrojených síl ho pritom dosadil práve Mursí. As-Sísí má množstvo stúpencov, ktorí ho považujú za muža, ktorý vytiahol Egypt z krízy. Islamistická opozícia ho naopak označuje za strojcu puču. Okrem as-Sísího vo voľbách kandiduje už len ľavicový politik Hamdín Sabáhí.

Egypt prezidentské voľby (SITA).jpg

Outsider v prezidentských voľbách protestoval proti ich predĺženiu

Predpokladaný porazený kandidát v egyptských prezidentských voľbách Hamdín Sabáhí dnes vyzval, aby boli spočítané iba hlasy z prvých dvoch dní hlasovania. Namietal tak proti rozhodnutiu úradov predĺžiť voľby o jeden deň.

Rozhodnutie egyptskej volebnej komisie, oznámené v utorok len niekoľko hodín pred skončením volieb, nasledovalo po správach, že účasť voličov počas dvoch plánovaných volebných dní je nízka. Ostrieľaný ľavicový politik Sabáhí vyjadril obvinenie, že predĺženie volieb prišlo po nátlaku, aby "boli urobené zásahy do počtu a percent odovzdaných hlasov".

Komisia uviedla, že len reagovala na narastajúce počty voličov vo volebných miestnostiach v posledných hodinách hlasovania. Teploty totiž cez deň dosahovali v niektorých častiach Egypta až 40 stupňov Celzia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok