USA si v Afganistane po roku 2014 nechajú 10-tisíc vojakov

SITA TA3
27.5.2014 21:04

Spojené štáty si aj po ukončení bojových operácií v Afganistane v krajine nechajú celkovo až 9 800 vojakov. V utorok to potvrdil člen americkej administratívy.

Plán má ešte dnes formálne oznámiť aj prezident Barack Obama. Ten o ňom rokoval počas nedeľňajšej neohlásenej návštevy Afganistanu s vojenskými veliteľmi na armádnej základni Bagram. USA majú v nepokojnej krajine v súčasnosti 32-tisíc vojakov.

Polovica z takmer 10-tisíc amerických vojakov, inštrukturov a ďalšieho armádneho personálu má z nepokojnej krajiny odísť do konca roku 2015 a k ich úplnému stiahnutiu má dôjsť do konca roku 2016. USA si potom v Afganistane nechajú len diplomatický personál.

Washington teraz čaká na zvolenie nového afganského prezidenta, ktorého meno bude známe po druhom kole hlasovania naplánovaného na 14. júna. Súčasnú hlavu krajiny Hámida Karzaja nahradí jeden z dvojice Abdulláh Abdulláh a Ašraf Ghání. S Karzajom má pritom súčasná americká administratíva napäté vzťahy najmä pre jeho neochotu podpísať s USA novú Bilaterálnu bezpečnostnú dohodu, známu pod skratkou BSA. Bez nej by Američania museli stiahnuť z Afganistanu všetkých vojakov už koncom roku 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok