Francúzsky krajne pravicový Národný front vyhral voľby do EP

TA3 TASR
25.5.2014 22:30

Francúzsky krajne pravicový Národný front dnes podľa odhadov zvíťazil vo Francúzsku vo voľbách do Európskeho parlamentu a získal 25 percent hlasov. Exit polly tiež ukázali, že vládnuci socialisti prezidenta Francoisa Hollanda klesli na tretie miesto, až za stredopravý konzervatívny Zväz za ľudové hnutie (UMP).

Ak sa výsledok Národného frontu (NF) potvrdí, bude to prvýkrát, čo protiprisťahovalecká strana zameraná aj proti Európskej únii zvíťazí v celonárodnom hlasovaní. NF existuje štyri desaťročia, pripomenula v správe tlačová agentúra Reuters.

Prieskumné agentúry CSA, TNS-Sofres a Ifop uviedli, že vládnuci socialisti zaznamenali 14 až 14,5 percenta hlasov - to je pokles oproti 16,5 percenta z posledných eurovolieb v roku 2009. Opozičný stredopravý UMP získal podľa prieskumov 20,6 až 21 percent hlasov.

"Tieto výsledky znamenajú kolaps Socialistickej strany a UMP," vyhlásil zakladateľ Národného frontu Jean-Marie Le Pen, ktorý v roku 2011 odovzdal vedenie strany svojej dcére Marine.

"Myslíme si, že vláda by mala rozpustiť parlament," dodal Le Pen pre francúzsku televíziu.

Vplyvná socialistka a ministerka energetiky Ségoléne Royalová povedala, že toto ukazuje naliehavú potrebu, aby Hollandova vláda rázne naštartovala oživovanie druhej najväčšej ekonomiky v eurozóne.

"Voľby ukázali netrpezlivosť ľudí z nedostatku výsledkov," uviedla.

Konzervatívna politička senegalského pôvodu Rama Yadeová, ktorá slúžila vo vláde exprezidenta Nicolasa Sarkozyho v rokoch 2007-2012, vyhlásila, že víťazstvo Národného frontu bude "pre demokraciu tragédiou".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok