Triumf na VC Monaca obhájil Nico Rosberg a je na čele poradia

TA3 TASR
25.5.2014 17:11

Titul na nedeľnej VC Monaka F1 úspešne obhájil nemecký pretekár stajne Mercedes Nico Rosberg. Piate double pre tím znamená druhá priečka jeho anglického tímového kolegu Lewisa Hamiltona. Tretí skončil Austrálčan Daniel Ricciardo z Red Bullu.

V priebežnom poradí si vybojoval Rosberg, ktorý prerušil sériu štyroch triumfov tímového kolegu, po svojom druhom víťazstve opäť pozíciu lídra. Po šiestich z 19 pretekov má na svojom konte 122 bodov, druhý Hamilton 118. Piate Rosbergovo víťazstvo znamená, že sa v počte triumfov vyrovnal svojmu otcovi Kekemu.

"Je to pre mňa špeciálny deň. Lewis išiel dobre a tlačil sa na mňa. Jazdil som s chladnou hlavou a na konci získal menší náskok. Každý vie, že v Monaku je neuveriteľne ťažké úspešné predbiehanie," povedal po pretekoch Rosberg.

Už v úvode musel na trať safety car, keď v zákrute Mirabeau havaroval Mexičan Sergio Perez z tímu Force India. Reštart znamenal koniec Nemca Sebastiana Vettela, ktorého monopost stratil výkon a predbehli ho všetci súperi. Nemec zašiel do boxov a so stratou kola sa vrátil na trať. Technika však definitívne pochovala jeho nádeje a utrpel ťažkú ranu v boji o piaty titul. "Je to frustrujúce, keď jazdíte mestom ako prekážka. Je to škoda, myslím, že sme mali na tretie miesto. Cieľom bolo podať princovi ruku," netajil sklamanie.

Na čele jazdil víťaz kvalifikácie Rosberg, so sekundovým odstupom ho nasledoval jeho tímový kolega Hamilton. Na tretiu priečku sa prepracoval Räikkönen.

V 26. kole havaroval Rus Daniil Kvjat (Toro Rosso) a na trať musel opäť safety car. Räikkönen musel po defekte do boxov pre iné pneumatiky a prišiel o miesto na pódiu a bojoval aspoň o body. Podľa Ferrari defekt spôsobila kolízia s monopostom stajne Marussia.

Pred koncom strácal Hamilton na lídra päť sekúnd a v boji o druhú priečku ho až do konca neúspešne atakoval Ricciardo. Tím Marussia si vďaka ôsmemu miestu Julesa Bianchiho pripísal prvé body.

Výsledky:

1. Nico Rosberg (Nem./Mercedes) 1:49:27,661 h, 2. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) +09,210 s, 3. Daniel Ricciardo (Austr./RedBull) +9,614, 4. Fernando Alonso (Šp./Ferrari) +32,452, 5. Nico Hülkenberg (Nem./Force India) +1 kolo, 6. Jenson Button (V. Brit./McLaren) +1 kolo, 7. Felipe Massa (Braz./Williams) +1 kolo, 8. Romain Grosjean (Fr./Lotus) +1 kolo, 9. Jules Bianchi (Fr./Marussia) +1 kolo, 10. Kevin Magnussen (Dán./McLaren) +1 kolo, 11. Marcus Ericsson (Švéd./     Caterham) +1 kolo, 12. Kimi Räikkönen (Fín./Ferrari) +1 kolo, 13. Kamui Kobajaši (Jap./Caterham) +1 kolo, 14. Max Chilton (V. Brit./Marussia) +2 kolá

nedokončili:

Esteban Gutierrez (Mex./Sauber), Valtteri Bottas (Fín./Williams), Jean-Eric Vergne (Fr./Toro Rosso), Adrian Sutil (Nem./Sauber), Daniil Kvjat (Rus./Toro Rosso), Sebastian Vettel (Nem./RedBull), Pastor Maldonado (Ven./Lotus), Sergio Perez (Mex./Force India)

Priebežné poradie seriálu MS:

1. Nico Rosberg (Nem./Mercedes) 122 b., 2. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) 118, 3. Fernando Alonso (Šp./Ferrari) 61, 4. Daniel Ricciardo (Austr./Red Bull) 54, 5. Nico Hülkenberg (Nem./Force India) 47, 6. Sebastian Vettel (Nem./Red Bull) 45, 7. Valtteri Bottas (Fín./Williams) 34, 8. Jenson Button (V. Brit./McLaren) 31, 9. Kevin Magnussen (Dán./McLaren) 21, 10. Sergio Perez (Mex./Force India) 20, 11. Felipe Massa (Braz./Williams) 18, 12. Kimi Räikkönen (Fín./Ferrari) 17, 13. Romain Grosjean (Fr./Lotus) 8, 14. Jean-Eric Vergne (Fr./Toro Rosso) 4, 15. Daniil Kvjat (Rus./Toro Rosso) 4, 16. Jules Bianchi (Fr./Marussia) 2

Pohár konštruktérov:

1. Mercedes 240 b., 2. RedBull 99, 3. Ferrari 78, 4. Force India 67, 5. McLaren 52, 6. Williams-Mercedes 52, 7. Lotus 8, 8. Toro Rosso 8, 9. Marussia 2

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok