Fico: Ukázalo sa, že pravica má záujem len na privatizácii nemocníc

TA3, TASR
14.12.2011 16:02

Hlasovanie o novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá okrem iného ruší transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti a zvyšuje lekárom platy, ukázalo, že pravici ide len a len o privatizáciu nemocníc. Na dnešnom brífingu to vyhlásil líder Smeru-SD Robert Fico.

Fico: Ukázalo sa, že pravica má záujem len na privatizácii nemocníc
ČTK

"Tvrdohlavo odmietali zrušiť transformáciu nemocníc a neustále si vytvárali priestor, aby pokračovala, aby sa nemocnice riadili obchodným zákonníkom a boli cez konkurzy odovzdávané súkromným vlastníkom. Premiérke je úplne jedno, čo by sa stalo, keby sme zrušenie transformácie neschválili. My si to nevieme ani predstaviť, ako ďaleko by lekári zašli," zdôraznil Fico. Podľa jeho slov by ich určite pacienti opäť nenašli v ambulanciách.

Na otázku, či jeho strana, ak bude v budúcej vláde, zabezpečí v duchu memoranda zvýšenie platov lekárov aj v roku 2013, odvetil, že Smer-SD je teraz v opozícii. Zdôraznil, že jeho strana nerokovala o mzdách s lekármi a za ich najvýznamnejšiu požiadavku považovala práve zrušenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti.

Ak Smer-SD bude súčasťou novej vlády, bude podľa Fica okamžite zvolaná krízová rada, ktorá bude zostavená z predstaviteľov všetkých skupín profesijných organizácií. "Budeme hovoriť, kto akú mieru solidarity musí položiť na stôl, aby Slovensko dokázalo svoje verejné financie ozdraviť. Nás sa nepýtajte na platy, nás to teraz nezaujíma. Našou povinnosťou je ozdravovať verejné financie a zabezpečovať, že pacient nájde lekára v ambulancii. Sme za rokovania, ale odo mňa nebude nikto počuť žiadne prísľuby, lebo Smer nie je vo vláde. Ak budeme, to, čo povieme, to bude platiť," dodal.

Lekárom sa dnes podarilo dosiahnuť vyššie mzdy, zrušenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti, ako aj zmeny v Zákonníku práce. Parlament totiž schválil návrh výboru pre zdravotníctvo, ktorý má zabezpečiť plnenie memoranda medzi vládou a lekárskymi odbormi. Pozmeňujúci návrh Richarda Rašiho (Smer-SD), ktorý znamená zrušenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti, podporili okrem poslancov Smeru-SD aj štyria Obyčajní ľudia a dvaja poslanci SNS. Za právnu normu ako celok potom zahlasovali poslanci Smeru-SD, Mostu-Híd, dvaja národniari a dvaja nezávislí.

Tlačová beseda strany Smer-SD:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok