Slovensko vyhralo arbitráž v spore s vlastníkom Union ZP

TASR TA3
22.5.2014 15:59

Slovensko vyhralo arbitráž v spore s holandskou poisťovňou Achmea, akcionárom Union zdravotnej poisťovne, pre plány vytvoriť jednu štátnu zdravotnú poisťovňu.

Achmea by mala Slovensku zároveň zaplatiť vyše milión eur za právnikov. TASR informoval Tlačový odbor Ministerstva financií (MF) SR.

"Arbitrážny tribunál konštatoval, že koncept a implementácia verejného zdravotného poistenia je plne v rukách štátu. Zároveň uviedol, že tribunál nemá právo zasahovať do demokratického procesu suverénneho štátu a nemá právomoc rozhodovať o spore," uviedol Tlačový odbor MF SR.

MZ SR rozhodnutie v spore s Achmeou privítalo, Uhliarik by ho chcel vidieť

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR považuje rozhodnutie arbitrážneho tribunálu v spore s Achmeou, akcionárom Union zdravotnej poisťovne, za pozitívnu informáciu.

"Aj toto rozhodnutie je dôkazom toho, že zámer a kroky ministerstva v súvislosti s vytvorením unitárneho systému verejného zdravotného poistenia sú správne a plne v súlade nielen s našou, ale aj európskou legislatívou," povedala ministerka Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD).

Ministerstvo financií by podľa bývalého šéfa rezortu zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) malo zverejniť celé rozhodnutie súdu. "Poznáme len jeho interpretáciu, neviem ani to, ako vyzerala žaloba. Bez ohľadu na to, štát by nemal za ľudí rozhodovať, kde chcú byť poistení, to sa dialo naposledy za socializmu. 1,4 milióna ľudí je dobrovoľne poistených v súkromných poisťovniach. Smer by mal rešpektovať ich slobodu rozhodnúť sa," uviedol pre TASR.

Opozičného poslanca Viliama Novotného (SDKÚ-DS) rozhodnutie tribunálu neprekvapilo. "Zdalo sa mi nesmierne neobvyklé, aby sa niekto súdil alebo sporil o niečo, čo len bude, v čase, keď nebolo jasné, či to bude," skonštatoval pre TASR. Myslí si, že Achmea takto postupovala pre zlé skúsenosti so zákazom zisku zdravotných poisťovní. Pripomenul, že pre tento spor má Slovensko zablokovaných okolo 30 miliónov eur. Neočakáva však, že by toto rozhodnutie posmelilo vládu v realizácii jednej poisťovne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok