Ruský plyn pre Čínu môže byť oslobodený od daní

SITA
22.5.2014 12:28

Zemný plyn pre čínskych odberateľov možno v Rusku nebude podliehať ťažobným poplatkom. Uviedol to ruský minister financií Anton Siluanov, ktorého vo štvrtok citovala agentúra Interfax.

Ruský plyn pre Čínu môže byť oslobodený od daní
SITA

Otázku daňových výnimiek vrátane nulovej dane z ťažby minerálov Moskva posúdi z hľadiska efektivity dodávok, uviedol Siluanov na ekonomickom fóre v Petrohrade. S návrhom oslobodiť ložiská, ktoré budú zdrojom dodávok plynu pre čínsky trh, od ťažobných poplatkov, vystúpil tento týždeň generálny riaditeľ najväčšej ruskej ropnej spoločnosti Rosnefť Igor Sečin.

Ruský plynárenský gigant Gazprom v stredu podpísal s Čínou dlho očakávaný kontrakt na dodávky plynu. Vďaka nemu by mala Čína z Ruska odoberať ročne 38 mld. kubických metrov plynu. Podrobnosti o cene plynu v rámci 30-ročného kontraktu Gazprom nezverejnil. Analytici ho podľa agentúry Reuters oceňujú na zhruba 400 mld. USD.

Dohoda s Čínou môže znížiť závislosť Gazpromu na Európe, kde dovozy z Ruska pokrývajú zhruba tretinu spotreby plynu. Rokovania s Pekingom, ktoré trvali vyše 10 rokov, chcela Moskva urýchliť aj v snahe zmierniť dopady západných sankcií, ktoré vyvolalo obsadenie ukrajinského regiónu Krym Ruskom. Zhruba polovica dodávok ruského plynu odberateľom v Európe prechádza cez Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok