Cibulková a Kližan slovenskými Tenistami roka 2011

TA3, TASR
14.12.2011 14:15

Najlepšími tenistami Slovenska za rok 2011 sa stali Dominika Cibulková a Martin Kližan. Cibulková v tradičnej ankete Slovenského tenisového zväzu triumfovala po tretí raz, zo zisku ocenenia sa tešila aj v rokoch 2008 a 2009.

Cibulková a Kližan slovenskými Tenistami roka 2011
TA3

Kližan sa stal najlepším slovenským tenistom prvýkrát v kariére, na tróne vystriedal Lukáša Lacka.
Trofej pre víťaza kategórie Junior roka si na slávnostnom vyhlásení v bratislavskom NTC rovnako ako vlani prevzal Filip Horanský, ktorý v januári bo boku Čecha Jiřího Veselého vyhral juniorskú štvorhru na grandslamovom Australian Open. Titul Juniorka roka patrí Anne Karolíne Schmiedlovej - bronzovej medailistke vo dvojhre z ME do 18 rokov. Za Talent roka vyhlásili Mateja Maruščáka, v kategórii vozíčkarov zvíťazil Dávid Chabreček.

Cibulková zvíťazila v ankete, do ktorej svojimi hlasmi prispelo 66 funkcionárov, trénerov a novinárov, s celkovým ziskom 260 bodov pred vlaňajšou laureátkou Danielou Hantuchovou a Magdalénou Ryybárikovou. Cibulková získala najviac hlasov aj v ankete mesačníka "tenis" o najpopulárnejšieho tenistu roka. Zverenka chorvátskeho trénera Željka Krajana koncom októbra získala prvý titul na okruhu WTA, keď triumfovala vo finále dvojhry na turnaji o Kremeľský pohár v Moskve. Na podujatí v Linzi postúpila až do finále, na prestížnom Wimbledone sa prvýkrát dostala do štvrťfinále po víťazstve nad svetovou jednotkou Dánkou Caroline Wozniackou. Rok zakončila na 18. mieste rebríčka WTA. Cibulková sa na slávnostnom ceremoniáli nemohla zúčastniť, pretože momentálne je na sústredení v stredisku Boca Raton na Floride.

Kližan triumfoval v ankete medzi mužmi so ziskom 206 bodov pred Lackom a Filipom Poláškom. Zverenec trénera Karola Kučeru v septembri rozhodujúcou mierou prispel k udržaniu Slovenska v 1. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára, keď v dueli 2. kola play off s Ukrajinou v bratislavskom NTC vyhral obe dvojhry. Kližan si úspešne počínal na sérii antukových challengerových turnajov v Taliansku. V Janove sa tešil zo zisku cennej trofeje, v San Maríne a v Ríme sa dostal až do finále. Vďaka úspešnému ťaženiu na Apeninskom polostrove si vybojoval miestenku na premiérovy ročnik challengerových Masters v brazílskom Sao Paule.

výsledky ankety Tenista roka 2011:
muži: 1. Martin Kližan 206 b., 2. Lukáš Lacko 99, 3. Filip Polášek 66
ženy: 1. Domonika Cibulková 260, 2. Daniela Hantuchová 127, 3. Magdaléna Rybáriková 45
juniori: 1. Filip Horanský 254, 2. Patrik Fabián 102, Michal Kianička 32
juniorky: 1. Anna-Karolína Schmiedlová 247, 2. Viktória Maľová 77, Natália Vajdová 39
talent roka: 1. Matej Maruščák 155
vozíčkar roka: 1. Dávid Chabreček
najpopulárnejší tenista (Anketa mesačníka "Tenis"): Dominika Cibulková

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok