Slováci sa rozlúčili s Minskom víťazstvom

SITA TA3
20.5.2014 18:10

Slovenská hokejová reprezentácia sa so svetovým šampionátom v bieloruskom Minsku rozlúčila víťazstvom nad Dánskom 4:3. Zverenci Vladimíra Vůjtka získali v základnej A-skupine 10 bodov a obsadili v nej konečné 5. miesto.

Slováci sa rozlúčili s Minskom víťazstvom
SITA

Už pred zápasom v Čižovka Arene bolo jasné, že sa lúčia so šampionátom a budú hrať o česť. Aj keď herne boli lepším tímom a mali puk častejšie na hokejkách, pre nedisciplinovanosť a časté vylúčenia bol duel dlho otvorený. Slováci viedli 1:0, 2:1, 3:2 i 4:2. Dáni potom dokázali iba znížiť, ale vyrovnať už nie.

Slovensko odohralo s Dánskom dvanásty vzájomný zápas, ôsmykrát sa tešili z víťazstva hráči spod Tatier. 

A-skupina (Čižovka Arena): 
Dánsko - Slovensko 3:4 (0:1, 1:0, 2:3)
Góly: 22. Boedker (Morten Green, Christensen), 53. Morten Green (Christensen, Lassen), 55. J. Jensen (J. B. Jensen) - 15. Tatar (J. Valach), 42. Miklík (Viedenský), 54. Viedenský (Miklík, J. Valach), 55. Tatar 
Vylúčení: 5:10 na 2 min, navyše: 41. O. Lauridsen (Dán.) 10 min za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 2:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kaval (USA), Olenin (Rus.) - Lederer (ČR), Semjonov (Est.), 6400 divákov 

Zostavy:
Dánsko: S. Nielsen - Kristensen, O. Lauridsen, Lassen, P. Larsen, M. Lauridsen, J. B. Jensen, Bruggisser - Hansen, Madsen, N. Jensen - Bödker, Christensen, Morten Green - Storm, Bjorkstrand, J. Jensen - K. Staal, Jakobsen, Poulsen 
Slovensko: J. Laco - K. Sloboda, Marek Ďaloga, J. Valach, Švarný, Čerešňák, Marinčin - Šatan, Hrivík, L. Nagy - Miklík, J. Mikúš, Tatar - Marcel Haščák, Marcinko, Pánik - Skokan, Viedenský, Réway 

Oba tímy už nemali šancu postúpiť do štvrťfinále a stretnutie nezačali vo vysokom tempe. V úvode musel riešiť Ján Laco šancu Jespera Jensena, ktorý sa pretlačil cez dvoch obrancov. Slováci mali viac puk na hokejkách, ale Dáni boli nebezpečnejší a častejšie strieľali. Slovenskí hráči sa dopúšťali faulov, v prvej tretine čelili štyrom oslabeniam.

V 14. min vystihol Staal rozohrávku a ocitol sa pred Lacom, ktorý jeho prvú strelu vyrazil lapačkou a druhú zachytil rukou na hrane betóna. V 15. min vyrazil Nielsen strelu Valacha od modrej čiary pred seba, kde bol tiesnený Tomáš Tatar - 1:0. Zvýšiť slovenské vedenie mohol Réway, jeho šikovné obhodenie protihráča zastavil brankár a následne Viedenský mieril nad. 

V 22. min ostal medzi kruhmi pri presilovke nepokrytý Boedker a nedal šancu slovenskému gólmanovi - 1:1. Na opačnej strane trafil Marinčin od modrej hornú žŕdku a zblízka sa potom nepresadil Marcinko. Najmä druhý slovenský útok dostával súpera pod tlak, ale skóre sa nemenilo. Slováci zvýšili aktivitu pred bránkou, ale opäť ich pribrzdili zbytočné vylúčenia.

V úvode tretej časti hry dostali Slováci možnosť dlhej presilovej hry piatich proti trom, odrazený puk po strele Mareka Viedenského sa dostal k Michelovi Miklíkovi, ktorý strelou do ľavého horného rohu dosiahol desiaty bod na šampionáte (4+6). Slováci sa naďalej dopúšťali zbytočných faulov a Dáni v poradí deviatej presilovke v zápase opäť vyrovnali, keď sa presadil Morten Green.

Zverenci Vladimíra Vůjtka potom ukázali dobrú kombináciu pri početnej výhode, Viedenský posielal puk už do prázdnej bránky. O 24 sekúnd sa presadil aj Tomáš Tatar a Slovákom sa podarilo odskočiť na rozdiel dvoch gólov. Dáni však veľmi rýchlo znížili, keď sa o ďalších osem sekúnd presadil z nájazdu Jesper Jensen. Skóre sa už nezmenilo ani počas záverečnej dánskej power-play.

Hlasy po zápase:

Miroslav Šatan (útočník a kapitán SR, zdroj: RTVS): "Náš cieľ pred šampionátom bol postup do štvrťfinále, ale vedeli sme, že pri tak mladom mužstve sa môžu vyskytnúť komplikácie. Okrem duelu proti Francúzom sa nemáme začo hanbiť. Škoda aj zápasu s Českom. Herný štýl sa zmenil, oveľa viac korčuľujeme, hráme aktívne a nastreľujeme puky na bránku. To je cesta do budúcnosti. Verím, že skúsenosti z tohto turnaja pomôžu národnému tímu do budúcnosti."

Vladimír Vůjtek (tréner SR, zdroj: RTVS): "Mali sme jeden z najmladších tímov, ktorý má za sebou dobrý turnaj. Moji zverenci hrali na ňom zodpovedne a poctivo, vydali zo seba všetko, čo vedia. Keď prišlo na lámanie chleba, chýbala nám skúsenosť a prichádzali fauly. V súboji proti Dánsku sme nemuseli chlapcov špeciálne motivovať, všetci sme chceli zvíťaziť. Dobre sme sa nabudili a vedeli sme, že súperi sú na MS veľmi vyrovnaní. Nášmu tímu chýba disciplína, nemôžeme mať toľko vylúčení. Robili sme útočné fauly a na to sme v niektorých zápasoch doplatili. Pramenilo to z nedostatku skúseností. Vzali sme na MS to najlepšie, čo sme mali k dispozícii, mohli sme vybrať 25 hráčov, stavili sme na nich."

Michel Miklík (útočník SR, zdroj: RTVS): "Pred turnajom sme mali spoločný cieľ, bol to postup do štvrťfinále. Bohužiaľ sa nám ho nepodarilo splniť. Mali sme výborne zložené družstvo a darilo sa nám. Zápas s Francúzskom sme si prehrali sami, veď sme viedli 3:1 a zbytočnými vylúčeniami sme si možno pokazili turnaj. Mali sme potenciál na postup do štvrťfinále."

Ján Laco (brankár SR, zdroj: RTVS): "Na turnaji sme sa ťažko rozbiehali, nebolo to celkom ono. Nehrali sme tak, ako by sme mali. Pomaly sa to zlepšovalo, no zase sme doplatili na vylúčenia. Na Dánov sme za pondelkovú prehru s Francúzmi neboli nahnevaní. Taký je hokej. Od začiatku sme to mali vo vlastných rukách, nemali sme sa na nikoho spoliehať. Vystúpenie na MS je neúspech, cieľom bolo štvrťfinále. Mali sme v tíme veľa mladých chlapcov. Možno sa bude na tomto mužstve dať stavať do budúcnosti."

Jan Karlsson (tréner Dánska): "Dnes sme mali veľa presilových hier, mohli sme v nich dať mnoho gólov, ale nevedeli sme ich využiť. Vylúčenia v tretej tretine nás stáli lepší výsledok.“

Slováci končia sezónu na 8. mieste v rebríčku IIHF

Slovenská hokejová reprezentácia bude aj po skončení 78. majstrovstiev sveta v bieloruskom Minsku na 8. mieste v globálnom rebríčku Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). Zverenci trénera Vladimíra Vůjtka si tak udržali pozíciu, ktorá im patrila po skončení februárových ZOH v Soči.

Výber SR získal v Minsku za konečné 9. miesto do hodnotenia 960 bodov a spolu ich má na svojom konte 3445. Na siedme Švajčiarsko má manko 25 bodov. V rebríčku sú za Slovenskom len dvaja štvrťfinalisti MS 2014, no domáce Bielorusko či mužstvo Francúzska ani v prípade zisku zlata nemôžu Slovákov predstihnúť.

Šancu na prvé miesto po šampionáte v Minsku má spolu päť reprezentácií - Švédsko, Kanada, Fínsko, Rusko a USA.


Naši hokejisti skončili na turnaji na 9. mieste, najproduktívnejší Miklík

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok