Poslanci pokračujú v rokovaní o riešení požiadaviek lekárov

TA3
14.12.2011 09:07

Parlament v stredu pokračuje v rokovaní o legislatívnom návrhu, ktorý má riešiť požiadavky lekárov dohodnuté v spoločnom memorande s vládou.

Poslanci pokračujú v rokovaní o riešení požiadaviek lekárov
TA3

Viac nám z Národnej rady povedala Ľuba Oravová:

Ako pri predstavení návrhu povedal jeden z jeho navrhovateľov, poslanec Marián Kvasnička (KDH), návrh v podstatnej miere vychádza z memoranda dohodnutého s lekárskymi odborármi. "Našla sa zhoda na úprave platov lekárov na rok 2012, nie však na rok 2013, ktorú bude riešiť nová garnitúra,“ povedal. K tomu, že predložený návrh neobsahuje zrušenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti, uviedol, že pre túto požiadavku neexistuje v radoch bývalých koaličných poslancov zhoda. "Je v kontradikcii s víziou ozdravenia zdravotníctva,“ povedal Kvasnička. Do rozpravy sa písomne prihlásili traja poslanci.

Parlamentný výbor pre zdravotníctvo v utorok večer nepodporil pozmeňujúci návrh poslanca Richarda Rašiho (Smer-SD) na zrušenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti. Návrh získal podporu len u prítomných opozičných poslancov, členovia výboru za SDKÚ-DS hlasovali proti nemu a poslanci za KDH, Most-Híd a SaS sa zdržali hlasovania. Ako na rokovani výboru uviedol poslanec Peter Markovič (SDKÚ-DS), na zrušenie transformácie nemocníc nie je dôvod, keďže je do parlamentných volieb pozastavená. "Je zbytočné to prijať, aj tak nikto tri mesiace transformovať nebude,“ povedal.

Súčasťou legislatívneho návrhu na riešenie požiadaviek lekárov nie je zvyšovanie platov lekárov od 1. januára 2013, hoci memorandum dohodnuté s lekárskymi odborármi takýto krok obsahuje. "Nepovažujem za správne a zodpovedné, aby sme robili záväzky pre budúcu vládu,“ povedal predseda výboru Viliam Novotný (SDKÚ-DS). Rovnako sa vyjadril aj poslanec Markovič. Ten však dodal, že je pripravený zahlasovať za zvýšenie platov lekárov od 1. januára 2013 v prípade, ak takýto pozmeňujúci návrh podá opozičný poslanec. "Všetko je na poslancoch,“ uviedol po utorkovom rokovaní výboru minister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

Podľa samotného legislatívneho návrhu by sa platy lekárov mali zvyšovať v dvoch fázach k začiatku budúceho roka a k 1. júlu 2012. Podľa memoranda však platy mali ísť hore ešte raz, a to k začiatku roku 2013. Celkovo by tak podľa návrhu mali mzdy stúpnuť k 1. januáru budúceho roka na 1,05-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve spred dvoch rokov u neatestovaných lekárov a na 1,6-násobok u atestovaných, k júlu by sa mali dvihnúť na 1,2-, respektíve 1,9-násobok. Posledný rast na úroveň 1,25- alebo 2,3-násobok v návrhu novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti chýba. Lekári však už podpísali zmluvy, ktoré im navýšenie garantujú tak, ako je uvedené v memorande.

Rozprava v parlamente o požiadavkách lekárov:

1. časť:

2. časť:

3. časť:

4. časť:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok