Nemecko nominovalo Asmussena za člena Výkonnej rady ECB

TASR
27.9.2011 16:59

Nemecko oficiálne nominovalo štátneho tajomníka ministerstva financií Jörga Asmussena na post člena Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB), ktorý sa uvoľnil po rezignácii Jürgena Starka.

Nemecko nominovalo Asmussena za člena Výkonnej rady ECB

Stark, ktorý bol zároveň hlavným ekonómom ECB a patril k zástancom prísnej menovej politiky, tzv. jastrabom, začiatkom septembra oznámil, že odstupuje z funkcie. Médiá okamžite začali špekulovať, že dôvodom jeho odchodu je konflikt vo vedení banky pre kontroverzný program nákupu dlhopisov.

ECB následne potvrdila, že Stark (63) sa rozhodol rezignovať, uviedla však, že z osobných dôvodov. Vo funkcii ostane dovtedy, kým nebude vymenovaný jeho nástupca, čo by sa malo udiať do konca roka.

Dva nemenované zdroje agentúre Reuters povedali, že jeho odchod má súvislosť s nákupom dlhopisov problematických krajín eurozóny. Program výkupu obligácií má zabrániť rozšíreniu dlhovej krízy do ďalších štátov menovej únie.

Stark je už druhým nemeckým finančníkom, ktorý tento rok opustí ECB. Vo februári vtedajší šéf Bundesbanky Axel Weber oznámil, že nebude kandidovať na post prezidenta ECB a v apríli odišiel aj z nemeckej centrálnej banky. Ani on nesúhlasil s nákupom dlhopisov problematických krajín.

Odchod Starka, hlavného ekonóma inštitúcie, ktorý mal pôvodne vo vedení banky zotrvať až do konca mája 2014, bude pre ECB a jej budúcu pozíciu veľmi nepríjemný. Ku koncu októbra totiž končí vo svojej funkcii aj súčasný prezident banky Jean-Claude Trichet.

Tricheta nahradí Talian Mario Draghi. Jeho vlasť patrí práve k tým krajinám, ktoré zápasia s finančnými problémami a pred žiadosťou o záchranný úver ju zachraňuje kontroverzný nákup dlhopisov zo strany ECB.
Informovala o tom agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok