Vláda má na programe nariadenia týkajúce sa národnostných menšín

TASR
14.12.2011 06:28

Vláda dnes bude rozhodovať o niekoľkých svojich nariadeniach. Na programe nemá žiadne nové návrhy zákonov ani novely. Parlament by ich totiž do predčasných marcových volieb už nestihol prerokovať.

Vláda má na programe nariadenia týkajúce sa národnostných menšín
TA3

Dve z nariadení súvisia s novelou zákona o používaní jazykov národnostných menšín. K dispozícii tak bude znovu zoznam obcí s presným menšinovým označením. Ten bol pôvodne súčasťou právneho predpisu o označovaní obcí v jazyku národnostných menšín. V júli tohto roku túto normu zrušila novela zákona o používaní jazykov národnostných menšín. V zozname s najmenej 20 percentným zložením menšinového obyvateľstva je 655 miest a obcí, v ktorých žijú príslušníci piatich národnostných menšín. Ich označenia v menšinovom jazyku vypracovala odborná skupina jazykovedcov a historikov, ktorú zriadil vicepremiér Rudolf Chmel (Most-Híd).

Ďalšie nariadenie podáva výklad k tomu, ako aplikovať niektoré ustanovenia predmetnej novely zákona. K jeho vypracovaniu viedli úrad vicepremiéra najmä problémy v uplatňovaní niektorých paragrafov, ako aj nejednotnosť ich aplikácie. Týka sa to najmä inštitútov v rámci používania menšinových jazykov v úradnom styku.

Celkové výdavky rozpočtu Európskej únie v rokoch 2014 až 2020 by mali dosiahnuť 1,025 bilióna alebo 1,05 % predpokladaného hrubého národného dôchodku (HND). Vyplýva to z tohtoročného návrhu Európskej komisie, o ktorom bude dnes rokovať vláda. Ministri prediskutujú priority, ktoré má Slovensko k tomuto viacročnému plánu.

SR chce v tejto súvislosti presadzovať napríklad zachovanie súčasného sedemročného horizontu tvorby rozpočtového rámca EÚ, zachovanie samostatnej podkapitoly pre politiku súdržnosti či zabezpečenie zvýšenej podpory environmentálne orientovaných výdavkov z európskeho rozpočtu.
Kabinet by sa na 81. schôdzi mal tiež zaoberať investičnými plánmi viacerých štátnych podnikov na nasledujúce roky. Venovať sa bude vyhliadkam Transpetrolu, Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti (Javys), Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústave (SEPS), ako aj Tiposu na roky 2012 až 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok