Prezident odmietol výmenu unesených dievčat za väzňov z Boko Haram

TASR
15.5.2014 06:29

Nigérijský prezident Goodluck Jonathan odmietol v stredu výmenu uväznených členov islamistického hnutia Boko Haram za študentky, ktoré táto skupina pred mesiacom uniesla zo školy v obci Chibok. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na britského ministra pre Afriku Marka Simmondsa.

Prezident odmietol výmenu unesených dievčat za väzňov z Boko Haram
SITA/AP

"Dal veľmi zreteľne najavo, že žiadne vyjednávanie nepripadá do úvahy," uviedol Simmonds na tlačovej konferencii po stretnutí s Jonathanom v nigérijskej metropole Abuja. Hnutie, ktoré zadržiava vyše 200 dievčat, v pondelok zverejnilo videozáznam s ponukou ich prepustenia výmenou za oslobodenie svojich stúpencov.

Militanti z Boko Haram, bojujúci za vytvorenie islamistického štátu, vtrhli 14. apríla do strednej školy v obci Chibok na severovýchode krajiny a zajali 276 študentiek vo veku 16-18 rokov. Niekoľkým sa počas únosu podarilo utiecť, 200 mladých žien však napriek intenzívnemu pátraniu zostáva stále nezvestných.

Prípad vyvolal celosvetové pobúrenie a kampaň na sociálnych sieťach zameranú na ich záchranu. Pomoc prisľúbili Spojené štáty, Británia, Francúzsko a Izrael, ktoré do Nigérie vyslali svoje špecializované tímy. Londýn ponúkol aj prieskumné lietadlo. Abuja všetku dostupnú pomoc privítala, poznamenal Simmonds.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok