Takmer polovica Slovákov nepozná svoju sadzbu na hypotéke

TASR
14.5.2014 10:50

Úrokové sadzby na nových hypotékach sú na historickom minime. Priemerná sadzba v marci klesla na 3,45 % a očakáva sa, že bude klesať ďalej. Takmer polovica z tých, ktorí financujú vlastné bývanie hypotékou, však svoju úrokovú sadzbu nepozná. Vyplynulo to z aprílového prieskumu agentúry 2muse pre Prima banku.

Takmer polovica Slovákov nepozná svoju sadzbu na hypotéke
ČTK

Prieskum sa uskutočnil medzi 1024 respondentmi vo veku od 18 do 69 rokov. Slováci sa zadlžujú čoraz viac, keďže jednou z mála možností, ako sa dostať k bývaniu, je pre mnohých práve hypotéka. Na hypotékach si obyvatelia od bánk v marci požičali viac ako 411 miliónov eur, čím pokorili všetky doterajšie rekordy.

Extrémny záujem o nové hypotéky ťahajú najmä úrokové sadzby. Priemerná úroková sadzba na nových hypotékach v marci klesla na 3,45 % a očakáva sa, že bude klesať ďalej.


Ako však vyplynulo z prieskumu, na splnenie sna o vlastnom bývaní je viac ako polovica Slovákov ochotná zobrať si hypotéku. Sadzbu na nej však nepozná až 41 % opýtaných. Z tých, ktorí si svoju sadzbu na hypotéke pamätajú, uvádza až 60 % ľudí úrok vo výške 3,5 % a viac.

Aj priemerná sadzba na trhu za mesiac marec potvrdila, že úrokové sadzby, s ktorými sa banky predháňajú, nie sú vždy pre každého. Daňou za výhodnú sadzbu môže byť podmienka poistenia úveru, otvorenia účtu, zasielania príjmu na účet či umiestnenie nehnuteľnosti v krajskom meste.

Najlepším riešením je tak nájsť si čas a pozorne porovnať ponuky bánk, sledovať, či zdanlivo nízka úroková sadzba nie je viazaná na ďalšie podmienky. Výhodné je aj prepočítať si mesačnú splátku novej hypotéky s novou úrokovou sadzbou a porovnať ju so súčasnou mesačnou splátkou. Ak dotyčný zistí, že dokáže vďaka lepšej ponuke mesačne ušetriť niekoľko desiatok až stoviek eur, mal by si preniesť svoju hypotéku a platiť menej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok